TREVOR ALGUIRE – NOW BEFORE US
De Canadese zanger Trevor Alguire wordt in de vakpers vaak vergeleken met countryrockartiesten als Tom Petty en Steve Earle. Als we zijn nieuwste cd “Now Before Us” beluisteren begrijpen we helemaal waar deze vergelijkingen vandaan komen. Doe daar wat ons betreft dan ook maar even Buddy Miller bij want vooral in de bluesy ballads lijkt dat ons een meer passende vergelijking.

In 2004 verscheen het eerste album “Narrowed Down” van deze uit Ottawa, Ontario afkomstige singer-songwriter, toen weliswaar nog onder de groepsnaam ‘Mercury Pickup’. Zijn echte solodebuut volgde even later in 2006 met het album “As Of Yesterday” dat in 2008 werd opgevolgd door “Thirty Year Run”.

De storyteller in Trevor Alguire komt ruim aan bod in de twaalf songs op zijn nieuwe plaat “Now Before Us” waarbij hij zijn inlevingsvermogen in het songonderwerp etaleert en er ook niet voor terugdeinst om zijn oprechte emoties spontaan in de songteksten uit te zingen.

Voor de studio-opname kreeg hij de hulp van zijn vaste begeleiders Gilles Leclerc (gitaar, mandoline, harmony vocals) en Jonathan Ferrabee (dubbele bas). Andere gastmuzikanten waren o.a. Al Bragg (pedal steel), Chris Barkley (dobro), Steve Marriner (piano), Pierre Chretien (orgel), Pat McLaughlin (leadgitaar op 2 songs), Jason Jaknunas (bas en ook co-producer van de cd) en Peter Von Althen (drums). Kelly Prescott en Lisa Gaye Pryce waren de zangeressen en backing vocalisten van dienst.

Dan even een woordje over de songs op “Now Before Us”: het begint met een pure countryballad over leven en dood die “Are You Ready” heet. Daarna volgt “Hold On” een liefdesliedje vermomd als swingende rocksong. Countrymelodieën overheersen op dit album en de ballads “Back Roads” en “Beautiful Night” naast de rocksongs “North Wind” en “Weeping Willow” illustreren dit helemaal.

Voor het nummer “Pen A Man Down” gaat Trevor Alguire even te leen bij de country-bluegrassstijl. Onze favoriete songs op deze cd zijn twee klassieke tearjerkers in de vorm van de ballads “What Lies” en “Please Don’t Leave Us Now” dat in duet met Kelly Prescott wordt gezongen. Ze gaan beiden over het einde van een liefdesrelatie en de gevolgen van het pijnlijke vertrek uit het leven van de geliefden.

Er zit naar ons gevoelen wat te weinig variatie in de songs op “Now Before Us” om het album in een ruk door te beluisteren maar de 12 songs op zich staan er wel. Deze derde van Trevor Alguire toont aan dat hij nog steeds positief evolueert als schrijver van countrysongs en dat laat alleen maar het beste verhopen voor wat de nabije toekomst nog voor deze sympathieke Canadese bard zal brengen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Info : Mike Farley