SARAH MCLACHLAN - LAWS OF ILLUSION
Na zeven jaar wachten brengt singer-songwriter Sarah McLachlan, Canadese zangeres met de etherische stem, een nieuw studioalbum uit met hoofdzakelijk eigen materiaal samen met multi-instrumentalist Pierre Marchand. Mogelijk dat de geboorte van haar dochtertjes, het stranden van haar huwelijk en de daarop volgende scheiding het interludium tot gevolg hadden. Daarvóór had zij immers al zowat een dozijn albums uitgebracht, waarvan haar eerste ‘Touch’ van 1988 dateert. Inmiddels won zij twee Grammy Awards en vier Juno Awards en haar inspiratie lijkt bijlange nog niet opgedroogd.

Geboren in 1968 werd zij als kind geadopteerd. Zij volgde zang-, piano- en gitaarlessen maar stapte als tiener toch vooreerst in een New Wave groepje. Later trok zij naar Vancouver om daar contacten te leggen in de muziekwereld en een zangcarrière uit te bouwen. Met het album ‘Solace’ uitgebracht in 1991, waaraan ook Pierre Marchand meewerkte, realiseerde zij een eerste doorbraak.

Ook in dit ‘Laws of Illusion’ begeleidt medeauteur Pierre Marchand de lyrische mezzosopraan met bas, keyboard en een enkele keer met gitaar. Luke Doucet en Colin Cripps maken met elektrische gitaren de sound rijker en Matt Chamberlain vult aan met percussie. Hierdoor kreeg dit album een meer vitale poprock omlijsting, waarin weliswaar fragiele gevoelens in pasteltinten worden uitgeschilderd. De songs werden opgenomen in Montréal en Vancouver, respectievelijk in Pierre’s en Sarah’s studio.

Sarah zingt over vrouwelijke hunker, kwetsuren en hartzeer. Typerend voor haar dat zij vorige eeuw reeds het initiatief nam om de ‘Lilith Fair Tour’ op te starten, speciaal georganiseerd voor vrouwelijke artiesten vermits mannelijke concertpromotoren deze stelselmatig achterstelden. Sarah begeleidt haar gemoedstemmingen met piano wat aan haar songballades een tedere glans geeft. ‘Forgiveness’ is zo een persoonlijke intieme song. Op ‘Loving You Is Easy’ worden haar gevoelens echter heftiger, benadrukt door beat en percussie.

In alle songs lijkt Sarah voor haar verstrengelde gevoelens een uitweg te zoeken alsof zij overspoeld wordt door de golven van onverhoeds opkomend getij. Haar zoektocht naar liefde, veiligheid en beschutting hetzij haar onvermogen om zich te pantseren lijkt het centrale thema. Desondanks hoopt zij op een wonder zoals gevisualiseerd in het wondermooie pareltje ‘Bring On The Wonder’, geschreven door de Engelse songwriter Susan Enan. Haar eigen poëtische ‘Love Come’ herneemt het als ’a dream of some kind of peace’, vooral in de melancholische pianoversie waar een cello invalt en aanzwelt. ‘Laws Of Illusion’ is als sfeermuziek bij valavond wanneer de rivier zich lijkt te versmallen in de schaduw van dichtbegroeide oevers. Het spel van licht en schemer maakt het triestig en verwarrend, maar ook boeiend.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label : Arista
Distr.: Sony Music

iTunes