SHINYRIBS – WELL AFTER AWHILE
Een paar maanden geleden werden we al getipt over deze cd, maar nu is hij bij Rootstime aangekomen en gelukkig maar, want wat is dit een mooie plaat. Kevin Russell is mede-voorman van The Gourds, en maakte met deze band in het verleden ook al eens uitstapjes in een totaal andere richting. Nu verscheen onder de schuilnaam Shinyribs zijn nieuwste werk, "Well After Awhile", dat muzikaal wederom geen vergelijking vertoont met het repertoire van zijn band.

Dat Kevin ‘Shinyrib’ Russell zich door de jaren ook als begenadigd tekstschrijver is blijven ontwikkelen, getuigt ook weer uit deze plaat, waar hij negen van de tien songs zelf schreef, pakkende songs die veelal raken aan bepaalde tradities zonder aan dat genre of voorbeeld te blijven plakken.

Bij de opname kwamen een keur van artiesten, in feite zijn hechte vrienden met wie hij in zijn muzikale loopbaan vele opnames heeft gedaan hem ondersteunen. Vrienden als Phoebe Hunt, Brad Rice, Sally Allen, Ray Wylie Hubbard, Bukka Allen, Scrappy Jud Newcomb, Michael Fracasso, Eleanor Whitmore, Rick Richards, George Reiff en vele anderen zijn te horen op deze plaat waarvan de opnames gebeurden in Frankie Machine House in het najaar van 2009 in een productie van George Reiff.

Vergeefs zal je hier te wachten op ook maar één moment van zwakte. Van de opener, het rockende "Who Built The Moon" tot het afsluitende Sam Cooke's "A Change Is Gonna Come" bevatten deze songs allemaal superieur materiaal, getuigend van een ongelooflijke instrumentbeheersing en een al even indrukwekkend schrijftalent. Dit laatste nummer is dan ook de enige cover op deze plaat, een hartverscheurende song, zo subliem gebracht dat het vraagt om een toegift.

Russell manifesteert zich nog steeds als een briljant productief schrijver en is in staat om zijn stem te draaien rond zijn schrale liedjes met onverwachte emotie. Americana doordrenkt met roots rock en ... zijn soulvolle schurende vocalen. Een stem die klinkt met voldoende expressie om een hele cd in zijn ééntje te kunnen dragen. Dat is, dunkt me, een hele kunst. Naast die enige cover is er dan ook eigen werk om u eveneens in de stemming te brengen. Country wals vinden we in "Morning's Night" en "Fisherman's Friend", een gastoptreden van Ray Wylie Hubbard in de funkykraker "East Tx Rust", de meer Latijns-Amerikaanse invloeden in "Poor People’s Store" en de geestelijke vurigheid in het prachtige duet "Shores of Galilee" met Sally Allen. Dit laatste nummer en "Fisherman’s Friend", waar het samenspel van viool en stem uitblinken zijn voor ons meer de uitschieters op deze topplaat.

De arrangementen zijn overal even spannend en geraffineerd, en wat de cd vooral zo goed maakt is dat Russell met een bijzonder gevarieerd repertoire toch een cd heeft weten te maken die een eenheid vormt. Kevin ‘Shinyrib’ Russell vertolkt gewoon met zijn indringende stem zijn songs op zo'n intense en beklemmende manier dat met deze direkte aanpak een aangename relaxerende sfeer wordt opgewekt.


 

Artiest info
Website  
 

video

Label: Nine Mile Records
Distr.: Sonic RendezVous