THE MYSTIQUEROS – AGAVE
De in San Antonio, Texas residerende muzikant Walt Wilkins is een rasechte songschrijver van Texaanse countryballads en countryrocksongs. Na zijn laatste solo-uitstap van vorig jaar met het album “Vigil” creëerde hij onlangs een nieuw album met zijn in 2006 opgerichte viermansformatie ‘The Mystiqueros’, bestaande uit Bill Small (basgitaar), John M. Greenberg (gitaren) en Ramon Rodriguez (drums), alledrie eveneens vocaal sterk presterende muzikanten en songschrijvers.

Seventies countryrock met invloeden uit de blues- en soulmuziek is de dada van dit kwartet op deze nieuwe cd die als opvolger voor hun in 2007 uitgekomen debuutplaat “Diamonds In The Sun” op de markt werd gegooid onder de titel “Agave”.

Veertien songs waar Wilkins in elf een compositorische invloed heeft gehad met uitzondering dan van de song “Miss” van bluesartiest Jimmy Davis die op dit album gecoverd wordt. “Porcelain Heart” en “Worry” werden door gitarist John M. Greenberg geschreven en heel wat nummers op “Agave” waren het resultaat van een samenwerking tussen Walt Wilkins en andere songschrijvers waarvan Monty Warden, Nick Pellegrino en Kevin Welch de bekendste namen zijn.

Er wordt op deze cd voor heel wat wisselwerking tussen diverse songstijlen gezorgd. Zo zijn opener “Would Not Make It Through”, “You’ve Got A Way” en “Just Keep Driving” ritmische countryrockers, “Good” en “Anyway You Want Me To” zijn pure countryballads, “Porcelain Heart” is geënt op een aanstekelijk reggaedeuntje, “Miss” is een Motownachtige soulballad, “Night Train Rolling By” drijft op een bluesriff met drumbeat en “A Place In Your Heart” is een softrocker die rustig voortkabbelt op een catchy melodie.

De meeste nummers op “Agave” zijn best wel te pruimen en liggen vlot in het gehoor maar ze zullen wellicht toch niet als uitschieters de geschiedenis ingaan en op veel coverversies door andere artiesten moeten rekenen.

De enige song die wel weet te boeien van begin tot einde is cd-afsluiter “Blue Agave” waarin de traditionele Texaanse rootsmuziek volwaardig aan bod komt in een country-tearjerker die gekenmerkt wordt door prachtig zangwerk van Walt Wilkins, naast de heerlijke pedal steelklanken van gastmuzikant Mike Daly en het schitterende accordeonspel van David Perez.

“Blue Agave” is een echte klassieker en hoort gecoverd te worden op een volgende plaat van ‘Texas Tornados’, ware het niet dat die band door het overlijden van Doug Sahm en Freddy Fender en de zware ziekte van Augie Meyers wellicht nooit meer met nieuw werk op de proppen zal komen. ‘The Mystiqueros’ zullen allicht nooit de opvolgers van deze ‘Texas Tornados’ worden want daarvoor zijn het gros van deze nummers momenteel zeker nog niet sterk genoeg.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video

Label: Blue Boot Records