CARRIE RODRIGUEZ – LOVE AND CIRCUMSTANCE

In de voorbije jaren konden we de nu 32 lentes tellende Mexicaans-Amerikaanse zangeres en violiste Carrie Rodriguez meestal op de podia terugvinden als duoartieste bij haar muzikale peter Chip Taylor of naast Alejandro Escovedo en ‘Los Lonely Boys’. Zelf bracht ze ook twee soloplaten uit met eigen composities: “Seven Angels On A Bicycle” uit 2006 en “She Ain’t Me” uit 2008, twee albums die steeds op zeer lovende kritieken van o.a. de vakpers en ook deze jongen konden rekenen.

Vanzelfsprekend waren we dan ook zeer nieuwsgierig en vereerd om de meest recente productie van deze knappe dame in onze bus te mogen begroeten. Met de cd “Love And Circumstance” kiest Carrie Rodriguez resoluut voor een uitsluitend uit covers van haar favoriete songs bestaande plaat. Liedjes die haar leven en haar muzikale carrière sterk hebben beïnvloed en voor een groot deel mee bepaalden wat ze momenteel zelf in haar repertoire brengt.

Dat zij een zeer goede songkeuze heeft gemaakt voor de selectie liedjes op haar ”Love And Circumstance”-album kan je afleiden uit de volgende bloemlezing en tracklist:
1. Big Love (van ‘Little Village’, het project van John Hiatt, Nick Lowe, Ry Cooder en Jim Keltner)
2. Wide River To Cross (van Julie & Buddy Miller)
3. When I Heard Gypsy Davy Sing (van Carrie’s vader David Rodriguez)
4. Eyes On The Prize (van M. Ward)
5. Steal Your Love (van Lucinda Williams)
6. Waltzing’s For Dreamers (van Richard Thompson)
7. I’m Not For Love (van de New Yorkse zangeres ‘Sandrine’ Daniels)
8. I Made A Lover’s Prayer (van Gillian Welch)
9. I Started Loving You Again (van Merle Haggard)
10. Rex’s Blues (van Townes Van Zandt)
11. I’m So Lonesome I Could Cry (van Hank Williams)
12. La Puñalada Trapera (Mexicaanse traditional, o.a. gebracht door Eva Garza en Amalia Mendoza)

Het schitterende “I’m So Lonesome I Could Cry” brengt Carrie Rodriguez op indringende, minimalistische wijze, geheel akoestisch met enkel het sobere snarenspel van gitarist Bill Frisell als begeleiding. De viool hanteert ze zelf maar in twee nummers maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige vocale werk dat Carrie Rodriguez op deze cd aflevert. Haar stem evolueert steeds meer in de richting van Linda Ronstadt (vooral in “La Puñalada Trapera”) maar is ook sterker en krachtiger geworden met de jaren en leidt de gebrachte songs naar hogere regionen.

De interpretaties die Carrie Rodriguez aan deze liedjes geven is eigenzinnig te noemen, ze covert ze niet vlekkeloos maar geeft ze stuk voor stuk een geheel eigen klankkleur mee, waarmee ze een toegevoegde waarde en nieuwe dimensie aan deze nummers bezorgt.

Gastmuzikanten als Buddy Miller, pedal steelvirtuoos Greg Leisz en gitarist Bill Frisell dragen elk op hun wijze een steentje bij aan de algemene kwaliteit van “Love And Circumstance”. Zangeres Aiofe O’Donovan van de bluegrassformatie ‘Crooked Still’ zingt voortreffelijke harmony vocals op “Big Love”, “Steal Your Love”, “When I Heard Gypsy Davy Sing”, “I’m Not For Love” en “Rex’s Blues”.

We raken maar niet uitgepraat over dit zeer mooie album dat we dan ook moeiteloos warm durven aanbevelen voor een plaatsje in uw platencollectie. Hier zal de cd alvast vaak in de speler belanden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ninth Street Opus

video