MARY MACGOWAN – MORNING GLORY

Mary MacGowan heeft altijd muziek gemaakt sinds haar studietijd, net als haar werk als schrijfster van gedichten voor diverse kranten en tijdschriften een activiteit die haar leven grotendeels bepaalde. Ze trok zich meerdere jaren terug uit de muziekwereld toen ze zich vooral om de opvoeding van haar 3 kinderen (één zoon en twee dochters) ging bekommeren maar nu deze allen stevige twintigers zijn geworden begon bij haar de microbe van de muziek weer nadrukkelijk te kriebelen.

Deze in Michigan wonende singer-songwriter van nu 56 jaar levert een heel knappe nieuwe cd af met het album “Morning Glory” waarop ze tien nieuwe composities ten gehore speelt die nogal variëren qua genre. Het enkel met ukelele begeleide nummer “4440” laat zich haast als een kinderliedje aanhoren, maar daarna komt de folkstijl die Mary MacGowan nauw aan het hart ligt terug op het voorplan.

Haar muziek doet af en toe herinneringen opwellen aan Kate & Anna McGarrigle en de ballads brengt ze in een stijl die nauw aansluit bij folkicoon Joni Mitchell. Ook het maken van grapjes en het gebruik van humoristische teksten zijn haar niet vreemd. Zo zijn het jazzy nummer “Why Don’t You Sleep With Me?” dat in duet met gitarist en producer Bill Kelly wordt gebracht en het zeer aanstekelijk meezingbare bluegrassliedje “One Mississippi” ‘tongue-in-cheek’ kwinkslagen van een zangeres die het niet altijd even ernstig wenst te nemen met de onderwerpen van haar songs.

Dat is echter niet altijd het geval want ook pure ernst en zelfs ‘tristesse’ krijgen een plaats in haar repertoire, o.a. in de drie ballads: het introspectieve “A Woman On Hold”, het aan haar overleden vader opgedragen liedje “Daddy My Dear” en het mooie slotnummer “Cry For You” dat over het pijnlijke einde van haar eigen huwelijk gaat.

Onze favoriete tracks uit haar album zijn de zachtjes voortkabbelende folksong “(In)Constant Ocean”, het countrygetinte “Dizzy Lizzy” en we zongen ook heel graag mee met “One Mississippi”. Ondanks haar niet meer zo jonge leeftijd heeft Mary MacGowan met “Morning Glory” een meer dan behoorlijke plaat afgeleverd die wat ons betreft spoedig een waardige opvolger mag krijgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby