JOHN NEMETH - NAME THE DAY!

John Nemeth heeft zich gespecialiseerd in één bepaald luik van de Amerikaanse rootsmuziek. Met duidelijke invloeden uit blues, soul en rhythm & blues in zijn indrukwekkende stemgeluid brengt hij muziek die niet zou misstaan tussen de originele opnamen uit de gouden jaren van de Stax en Muscle Shoals studios.

Zijn doorleefde, extra zwart klinkende stem herinnert nu eens aan James Brown, op meer rustiger momenten dan weer aan Solomon Burke. Hij covert trouwens ook "Home In Your Heart" bekend gemaakt door deze laatste, maar geschreven door Otis Blackwell. Het album is doordrenkt van een grote portie soulgevoel maar ook de scherpe hoekjes en het rauwere R&B werk van zijn voorgangers "Love Me Tonight" en "Magic Touch" vinden we hier terug. Het geheel is in verhouding met de voorgangers vooral op vocaal gebied nog meer gerijpt. De sfeer van de oude soulrevues van de jaren zestig is hier volop aanwezig, compleet met sterke blazers en Hammond in een aantal songs, zoals "Tough Girl" en "Breaking Free".

Een ander opvallend element in Németh's muziek is dat diep zuiderse gevoel, regelmatig hoor je de duidelijke bewondering voor het werk van mensen als Steve Cropper en Booker -T doorklinken. Het moderne tintje krijgen we dan weer door het smeuïge mondharmonicawerk, dat hier en daar zorgt voor de hedendaagse, meer bluesy accenten. Hierdoor krijgen we een wat eigenaardige, zeldzame mix van stevige rhythm & blues met een nostaligisch soul en gospel tintje. Deep Fried!


(RON) 

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records

Distr: Music & Words (NL), Parsifal (B)

video