MOUNT VENUS – LIKE A SECOND SUN
Zanger-bassist Roeland Picon Van de Wingard, gitaristen Samuel Goedhuys en Anthony Van Breda en drummer Joris Van Regemortel vormen sinds 2007 een jonge progressieve rockgroep onder de naam “Mount Venus”. Vanuit hun thuishaven in Antwerpen bouwden ze langzaam aan een eigen repertoire dat als ‘noise’ en ‘post rock’ gekend staat, naar hun muzikale voorbeelden ‘Porcupine Tree’, ‘Motorpsycho’ en ‘Isis’.

Ze debuteerden in 2008 met een in eigen beheer opgenomen en uit 3 songs bestaande demoplaat maar lanceren nu hun eerste full-cd met het album “Like A Second Sun”. Ook hier brengen de boys van ‘Mount Venus’ opnieuw melodieuze, catchy popsongs waarmee ze zich een permanente plaats in de Belgische popscène zullen proberen af te dwingen.

Zeven nummers - waaronder enkele behoorlijk breed uitgesponnen worden - blijven gestaag groeien tijdens de beluistering. Vier tracks overschrijden de 7 minutengrens en worden op die wijze sterk muzikaal opgebouwde, etherische en epische composities waarbij tijdens elke draaibeurt wel nieuwe klanken kunnen worden ontdekt.

Er is bijzonder hard en creatief gewerkt aan de opname en de productie van “Like A Second Sun”, dat weten we uit zeer goede en betrouwbare bron. Het resultaat van die noeste arbeid mag dan ook gehoord worden en zal hopelijk zorgen voor een bredere bekendheid en verdiend succes voor deze jonge wolven aan het Belgische muziekfirmament.

De elkaar overlappende en aanvullende muzikale structuren vormen een coherent geheel en zorgen voor een bepaalde vorm van mystiek bij het horen van postrock tracks als “Dissipating Past”, “Catalyse” en “Don’t Try To Hide Your Smile”, dat met z’n harmonieuze samenzang in ‘Crosby, Stills & Nash’-stijl meteen de rustigste track op dit album aflevert.

Het vlotst in het gehoor liggende en daardoor eveneens meest hitgevoelig nummer is naar onze smaak “Searching For A Second I” dat ook zeer rustig begint met een parlando en daarna langzaamaan uitgroeit tot een stevig en sfeervol rockepos.

Het aan ‘Explosions In The Sky’ herinnerende instrumentale nummer “Libidozed” steekt knap in elkaar en zou best als soundtrack voor één of andere nog te verschijnen film dienst kunnen doen. Afsluiter “Descending Mount Venus” begint heel liefelijk als een zachtjes voortkabbelende ballad maar groeit langzamerhand uit tot heavy gitarenrock en eindigt in een indrukwekkende, Spectoriaanse ‘wall of sound’.

“Like A Second Sun” is een veelbelovend en zeer mooie debuutplaat van een jonge groep waar we in de volgende maanden en jaren zeker nog veel van zullen gaan horen. De officiële cd-voorstelling gaat op 8 oktober door in Jongerencentrum ‘Kavka’, Oudaan 14 in Antwerpen waarna het album via een uitgebreid distributienetwerk in uw platencollectie zal kunnen belanden.

U kan ‘Mount Venus’ in de volgende maanden ook nog enkele keren live aan het werk gaan bewonderen. Zo spelen ze op 12 augustus op het Antwerpse Conincksplein om 18.00 u in het kader van ‘Muziek In De Wijk’, op 11 september om 18.30 u in het Bouckenborgh-park in Merksem en op 19 november geven ze nog eens ‘acte-de-présence’ in het ‘Vizit’-jeugdcentrum in Wilrijk.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video