LES COPELAND - DON’T LET THE DEVIL IN

Gitarist Les Copeland werd geboren in Kelowna, British Columbia en groeide op in Vernon, BC. Hij luisterde naar zowat iedereen die je maar kunt bedenken, van Bukka White tot Wes Montgomery tot Chuck Berry, om maar een paar te noemen. Op zijn debuut voor het Earwig label, "Don't Let The Devil In", horen we een getalenteerd gitarist en verhalenverteller in vijftien overwegend originele tracks die pronken met zijn fingerpicking, slidegitaar en songwriting.

Na het absorberen van vele gitaarstijlen tijdens zijn leerperiode, is het geen verrassing dat Les op zijn debuut, veel overneemt van wat hij over de jaren heeft gehoord, om dit dan in zijn eigen unieke stijl te brengen. De plaat begint met een verhaal over een goede vriend waarop men steeds kan rekenen, vooral wanneer "That Needing Time" in het zicht is. Het heeft een Keltische, folky gevoel, hetgeen zo wat de toon zet voor de rest van het album. In "Ry Cooder" horen we meteen de slide technieken en zijn subtiele nuances als een ode aan dit slidefenomeen, terwijl men invloeden van Django Reinhardt en de periode van de Hot Club kan waarnemen in het jazz getinte "Ginseng Girl" en het meer humoristische "Wet Paper Bag". In "Riding the Sky Train" vinden we dan weer meer elementen van Bukka White, terwijl hij met verve dit prachtige album afsluit met het instrumentale "Crying For An Angel", een nummer geschreven voor zijn dochtertje, dat slechts een paar dagen heeft geleefd na haar geboorte.

Onze voorkeur gaat naar twee songs waarin ook David "Honeyboy" Edwards verschijnt. Het eerste is "How's That Drummer", over een drummer die graag met de vrouwen van andere mannen gaat lopen en zowel Les en Honeyboy, weerspiegelen de spirit van de Delta in het good-time "Anna Lee". Deze song van Robert Lee McCullum (Robert Nighthawk) is dan ook de enige cover op deze plaat.

Michael Frank van Earwig Records neemt zijn harmonica ter hand in enkele tracks, zoals in het zeer bluesy "What’s You Name", maar zeker is dat hij een aantal mooie nieuwe talenten heeft ontdekt met zijn laatste reeks releases, en fingerpicker Les Copeland is daar zeker ééntje van. Zijn kennis van bijna 15 jaar begeleider van Honeyboy Edwards, zijn talent en ervaring maken van "Don't Let The Devil In" een uitzonderlijk debuut.
 

Artiest info
   
 

Label: Earwig Records

Distr.: Parsifal
video