JAKE AND THE LEPRECHAUNS – AT MIDNIGHT, THE BIRDSONG
Met hun derde cd “At Midnight, The Birdsong” moeten de zes heren van de Canadese formatie ‘Jake And The Leprechauns’ al het goede proberen te bevestigen wat er over hen werd geschreven in de vakpers naar aanleiding van hun titelloze debuutplaat uit 2006 en diens opvolger “A Long Dash (Followed By Ten Seconds Of Silence)” uit 2008.

Ook bij Rootstime kon deze groep rond de 2 leidende figuren van C(harles)-Antoine Gosselin en Philippe Custeau op zeer lovende recensies rekenen voor die twee vorige platen. ‘Jake And The Leprechauns’ is heel leuke formatie uit de Franssprekende gemeenschap van de Canadese stad Quebec. Al hun muziek wordt gecomponeerd door gitarist en pedal steel speler Philippe Custeau en de songteksten worden allemaal op het conto van leadzanger C-Antoine Gosselin toegevoegd.

Qua stijl kan je hen indelen in de categorie Americana en folk waarbij invloeden uit de rock- en countrymuziek in enkele van de 14 tracks op “At Midnight, The Birdsong” doorsijpelen. Voor deze derde cd hebben ze enkele gerenommeerde Canadese gastmuzikanten in de studio gehaald waaronder Bob Egan (‘Blue Rodeo’ en ‘Wilco’) die pedal steel speelt op het nummer “A Unified Theory Of Everything”, Jim Guthrie die zingt op “Misunderstanding Entropy”, Robbie Kuster (percussionist van Patrick Watson) en zangeres-songschrijfster Angela Desveaux die meezingt op “The Year In Review” en “Busy Bee”. De opnamen gebeurden in de studio van ‘Arcade Fire’-producer Mark Lawson en de band tekende zelf voor het productiewerk.

Songteksten zijn zeer belangrijk voor de band die in elke track een zinvol verhaal probeert te brengen. Poëtische woorden op melodieuze, soms zeer catchy muziek is hun handelsmerk geworden. Het vakmanschap en professionalisme van Gosselin en Custeau is nog verder toegenomen in vergelijking met hun twee eerste platen en “At Midnight, The Birdsong” zou daardoor wel eens de definitieve doorbraak voor ‘Jake And The Leprechauns’ kunnen betekenen.

Onze voorkeursongs zijn “When The Flood Came” en “Tangiers”, twee in een opzwepend tempo gebrachte en aan ‘Arcade Fire’ schatplichtige nummers, naast de schitterend gezongen countryballad “We May As Well Have Been Kings” die bij ons het vaakst onder de replayknop terecht komt.

Twee jaar geleden hebben we al onze wens geuit om deze band eens aan het werk te mogen zien in Europa, iets wat er tot op heden nog niet van gekomen is. Vandaar een hernieuwde oproep om toch eens naar onze contreien af te zakken en er zelf te komen vaststellen dat hun muziek hier op heel wat bijval zal kunnen rekenen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Landlocked Records

Distr.: Darla Records