PINETOP PERKINS & WILLIE "BIG EYES" SMITH - JOINED AT THE HIP

Als opvolger van Otis Spann kwam Pinetop Perkins in 1969 in de band van Muddy Waters terecht. Daar werd ook duidelijk dat Perkins één van de allergrootste blues- en boogie pianisten ooit was. Overigens kon Perkins niet alleen goed overweg met het ivoor, maar ook met de dames. Dit bewees hij met het album "Ladies Man" (2004), een plaat met merendeels duetten met zangeressen. Vier jaar later vierde Perkins zijn 95e verjaardag met een groot aantal bekende blues muzikanten (nu voornamelijk mannen) op zijn album "Pinetop Perkins and Friends" (2008), ditmaal op het Telarc label. En nu alweer twee jaar later is zijn nieuwste plaat "Joined at the Hip" een vreugdevolle samenwerking geworden van Willie "Pinetop" Perkins met Willie "Big Eyes" Smith, een pittige sessie van Chicago en Delta blues van deze twee bluesveteranen.

Pinetop speelt al meer dan 60 jaar de blues en boogie-woogie op de piano. In deze periode heeft hij met vele legendes samengewerkt, waaronder Robert Nighthawk, Earl Hooker, BB King, Willie Dixon en Howlin’ Wolf. Na de Muddy Waters band vormde hij eind jaren 70 samen met onder andere drummer Willie "Big Eyes" Smith de Legendary Blues Band. In 2008 kreeg Perkins samen met Henry James Townsend, Robert Lockwood, Jr. & David Honeyboy Edwards een Grammy voor het beste traditionele blues album "Last of the Great Mississippi Delta Bluesmen: Live In Dallas". Hij was ook genomineerd in dezelfde categorie voor zijn solo album, "Pinetop Perkins on the 88’s: Live in Chicago".

Perkins is over het algemeen de man op de achtergrond, maar op deze plaat speelt hij piano en zingt deze Delta-bluesman afwisselend met Willie "Big Eyes" die de laatste vijf jaar meer bekend is om zijn vaardigheden op de bluesharp, daar Smith toch een groot deel van zijn vroegere jaren achter het drumstel zat. Daarbij worden ze op deze Joined at the Hip bijgestaan door de gitaristen John Primer en Little Frank Krakowski, bassist Bob Stroger, een oude Pinetop sideman, en drummer Kenny Smith, Willie's zoon.

Schijnbaar achteloos onttrekt Pinetop de meest soepele bluesjes en boogies aan zijn klavier. De songs op "Joined At The Hip" zijn over het algemeen door Smith geschreven naast enkele traditionele covers uit de annalen van de Delta en Chicago blues. Maar wat Perkins op 97-jarige leeftijd nog weet te doen is af en toe imposant. Werkelijk een genoegen voor het oor.

Zoals ik al zei, de meeste nummers komen van Smith, waarbij Perkins voornamelijk aan de piano blijft, maar Perkins maakt van de spirituele klassieker "Take My Hand, Precious Lord", van Thomas A. Dorsey, zo'n trage, treurige blues als hij de leiding neemt op piano en zang. Samen brengen Pinetop en Smith, Perkins vernieuwde versie van zijn eigen "Grindin' Man". Zo af en toe duikt er weer eens een oude bluescover op, als "Cut That Out" van de originele Sonny Boy, John Lee Williamson, en "Eyesight to the Blind" van Rice Miller, of Sonny Boy de tweede. Het blijft een bizar verhaal, dat nooit helemaal opgehelderd is, maar duidelijk hebben beide heren een voorliefde voor deze Sonny Boy's.

Pinetop Perkins is er zo één uit een bijna uitgestorven generatie van grootheden als Muddy Waters, Rooseveld Sykes en Big Joe Williams, want deze legende is één van de laatste nog levende Delta-blues muzikanten die nog steeds actief is. Ik moet zeggen dat de 97-jarige ook bijzonder vrolijk kijkt op foto's van de cover en cd-inlay, waarop hij poseert met Willie "Big Eyes" Smith. Maar los van de rol van Smith op deze plaat, de band tussen hem en Pinetop grenst aan de telepathische, en is duidelijk hoorbaar in deze 13 tracks van dit behoorlijk rauw en krachtig album zonder onnodige poespas. Het enthousiasme wat van deze plaat afdruipt mag verrassend genoemd worden, een aangename wel te verstaan.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Telarc

Distr.: Codaex
video