THE BUDOS BAND – THE BUDOS BAND III

Na de cd “The Budos Band” in 2005 en “The Budos Band II” in 2007 lag het wel een heel klein beetje voor de hand dat de volgende maand te verschijnen derde plaat van deze kleurrijke en twaalf leden tellende instrumentale jazz, soul en funk spelende formatie uit Staten Island, New York als titel “The Budos Band III” zou gaan meekrijgen.

De roots voor de muziek die deze groep speelt ligt in de originele Ethiopische muziekcultuur waar zij nadien een extra dimensie via toegevoegde soulmuziek en Afro-beat hebben gegeven. Hun sound is vrij uniek en wordt zelden door andere formaties gebracht, zeker niet op instrumentale wijze.

De derde plaat is een collectie van elf instrumentale tracks die elk toch van een titel werden voorzien maar voor het overige stuk voor stuk zeer sterk op elkaar lijken. “Rite Of the Ancients” waar mee begonnen wordt is een swingend nummer dat dienst zou kunnen doen als de titelmuziek bij een avontuurlijke tv-serie als ‘MacGyver’ of ‘The A-Team’. Maar dat kan je evenzo vertellen over het gros van de andere nummers die op dit album verzameld staan.

Toch werd er ook een single getrokken uit dit album, met name het swingende “Unbroken, Unshaven”. “Nature’s Wrath” ambieert om de totale verwaarlozing van de natuur (zie BP-olielek in de golf van Mexico) aan de kaak te stellen en slotsong “Reppirt Yad” kan je achterstevoren lezen als “Day Tripper” en is dan ook hun haast onherkenbare interpretatie van het Beatlesnummer.

Het geheel is een uit een breed arsenaal van instrumenten opgebouwde sound waarbij de trompetten van Andrew Green en Dave Guy, de saxofoon van stichtend bandlid Jared Tankel en percussiespel van congas, bongo, tamboerijn en drums (gespeeld door John Carbonella Jr., Rob Lombardo, Brian Profilio en Dame Rodriguez) voor de opvallendste klanken zorgen.

De studio-opnamen gebeurden in amper 48 uur tijd in twee intensieve maar zeer inspirerende sessies waarbij de band hun tijdens diverse jamsessies en tijdens de 150 optredens van de voorbije twee jaar ontstane nieuwe songs op cd vastlegden.

‘The Budos Band’ staat symbool voor vlotte soul en jazz soundscapes die het bij hun live optredens wellicht onmogelijk zal maken om op de stoel te blijven zitten, maar dat is dan ook net hun bedoeling.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Daptone Records
Info : Rough Trade