STEVE MEDNICK – WHAT REMAINS

Eind vorig jaar mocht ik nog het projectalbum “La Collaborazione Del Due: At The Ferndale Sanctuary Vol. 1” van gelegenheidsduo Steve Mednick en Eddie Seville recenseren voor Rootstime. Nu is er alweer een nieuwe soloplaat van Steve Mednick, zijn zevende al sinds 2006.

Het album kreeg de titel “What Remains” en bevat naast de titeltrack nog dertien andere nieuwe composities van deze sympathieke folkzanger. Ook Eddie Seville is weer van de partij op deze cd maar nu voornamelijk als producer en bespeler van een hele reeks instrumenten, o.a. drums, orgel, gitaar en mandoline.

Voor de opnamen werd trouwens een hele reeks van topmuzikanten uitgenodigd in de studio voor bijdragen op enkele tracks. Zo zorgt Tony Casagrande voor de vocals op 2 songs (“Hostages And Orphans” en “Questions”) en speelt hij accordeon op twee andere tracks (“The Only Way I Want It” en “The Lights Are Out In This Town”. Ook de gesmaakte bijdrage van Bob Loveday op viool in het nummer “Clouds Will Pass Away” kan op onze bijval rekenen.

Lifetime stories, verhalen over de dagdagelijkse dingen die om elk van ons heen gebeuren, observaties over de steeds wijzigende leefomgeving en de liefde voor de kleine zaken die ons leven waardevol en genietbaar maken: Steve Mednick kan over elk onderwerp een aangrijpende song schrijven.

Zo gaat “The Forger’s Tale” over de zoektocht naar de waarheid achter het mysterie, “The Only Way I Want It” over de dwingende keuzes die iedereen in zijn leven moet maken en “Hostages And Orphans” over het steeds groeiende materialisme in de samenleving. “Series Of Hits And Misses” verhaalt over de wisselwerking tussen falen en slagen in het leven en “Nelio’s Dream” over de twijfels en de verwarring waarmee we allen te maken krijgen.

De ondergang van de bankwereld wordt belicht in “The Lights Are Out In This Town” - met zeer mooie backing vocals van Sallylu Sianni en Natalie Modugno - en de hoop op beterschap na een falende liefde krijgt vorm in het nummer “Clouds Will Pass Away”. De nooit vergankelijke waarden in het leven worden nog eens opgesomd in het liedje “Jasper McPhee” en het verleden dat nooit meer echt uit ons leven zal verdwijnen vormt het onderwerp van het nummer “Endnotes”. Als bonustrack krijgen we een bewerkte versie van het beginnummer “The Forger’s Tale” dat op de soundtrack van een nieuwe film “Fake” werd opgenomen.

Steve Mednick is een zeer boeiende verteller van verhalen die voor elke luisteraar herkenbaar zijn en hem willens nillens zullen dwingen tot reflectie over het eigen leven. Dat is de grootste kracht van alle platen van Steve Mednick, naast het feit dat het ook steeds over voortreffelijke liedjes gaat die zich zeer vlotjes laten beluisteren.

(valsam)
“Lifetime stories, pictures of daily things happening to all of us, observations about our ever changing environment, the love for small things that make our lives worthwhile and enjoyable: Steve Mednick can write exciting and touching lyrics on any subject and creates on ‘What Remains’ excellent musical pearls out of it.”
– www.rootstime.be


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cottage Sound Recordings
Info: Hemifran