SMALL BLUES TRAP - RED SNAKES & CAVE BATS

Het mag dan slecht gaan met de Griekse monetaire toestand, waarschijnlijk is dat net de goede basis om de blues te krijgen. Getuige daarvan is de nieuwe cd van Small Blues Trap, een band die wij al enkele jaren met meer dan normale aandacht volgen. Zij wisten ons meteen te bekoren toen we in 2008 hun "Crossroad Ritual" mochten bespreken. Dat was vooral te danken aan de aparte stem van Paul Karapiperis, die klinkt als Waits op zijn meest bluesy.

Wat later was er de solo cd van Paul: "Fifteen Raindrops In An Ocean Of Blues" die, de titel verraad 't al een beetje, een hoog soundtrack karakter had, zonder evenwel de blues uit het oog te verliezen. Dat Grieken blues brengen is op zich niet zo verwonderlijk, want zoals de Portugezen hun eigen blues brengen via hun "Fado's" zo hebben de Grieken hun "Rembetica", de pure Griekse versie van de blues. Mogen we ook niet vergeten dat enkele grote bluesartiesten van Griekse afkomst waren, denk maar aan Nick Gravenites, maar ook, en dat is misschien minder bekend.. Alexis Korner en zelfs Johnny Otis. Dus de basis is er, maar toch weten deze jongens ook weer in deze nieuwe cd een pure Amerikaans klinkende bluessound neer te zetten.

Als we de drie releases vergelijken is dit zonder meer de beste, eerst en vooral omdat het een pure plaat is geworden, dit is basic blues, iets wat de andere cd's wat misten, zoals we in onze vorige recensies al aanhaalden. Leden de vorige cd's nog wat aan experimenteerdrang, op deze Red Snakes.." is daar weinig van te merken. Nog steeds is de stem en het uitstekende mondharmonicaspel van Paul Karapiperis de spil waarrond de ganse groep draait, maar dit doet niets af van de kwaliteiten van de andere groepsleden, zo is er de sterke gitarist Panagiotis Daras, die hoorbaar een grote bewonderaar van Mark Knopfler lijkt te zijn, want zijn gitaarwerk klinkt soms erg in die richting. Luister maar even naar "Seven Plus" en je begrijpt wat ik bedoel. De ritmetandem van Lefteris Besios (bas) en Statis Evageliou (drums) zorgen voor een ideale basis waarover Paul en Panagiotis kunnen soleren.

Waar Small Blues Trap echter vooral meester in is volgens ons, is het oproepen van mooie sfeerbeelden met hun songs, en met deze nieuwe cd bewijzen ze dat ze daarvoor geen geluidseffecten and gimmicks nodig hebben, zoals voorheen wel eens 't geval was. Daarom kunnen we enkel vaststellen dat deze "Red Snakes & Cave Bats" een prachtige, sfeervolle bluesplaat geworden is. Na de rembetica-blues kan Griekenland genieten van de Delta en Chicagogeluiden van Small Blues Trap.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video