BROTHER DEGE - FOLK SONGS OF THE AMERICAN LONGHAIR

Veelzijdig artiest deze Brother Dege Legg, met Cajun bloed en een rijke fantasie, opgegroeid in Louisiana en auteur van menig boek! Zijn ‘Battle Hymn of the Good' Ole Hillbilly Zatan Boys’ uit 2000 had ik wel eens willen lezen, alleen al omwille van de fascinerende titel. Maar het gaat hier over zijn inmiddels tiende album. De zanger/gitarist is al productief sinds 1994 en bracht diverse albums uit vanuit wisselende bandformaties met namen als ‘Santeria’ en ‘Black Bayou Construktion’, waarin de muzikant ook verschillende muziekgenres exploreerde, hardrock, punk of southern rock.

Op dit album pakt hij uit met tien eigen songs waarin de zanger zijn dobro aanwendt om een onheilszwangere sfeer te creëren, alsof hij de duistere tegenpool uitbeeldt van prediker Blind Willie Johnson. Mogelijk heeft Brother Legg een oude ziel en staat hij in nauw contact met verdoemden of doolaards die al lang de weg zijn kwijtgeraakt. Het aanklampende magistrale ‘House Of The Dying Sun’ bijvoorbeeld lijkt wel een antwoord op ‘the House of the Rising Sun’. De Indiër Krishna Kasturi maakt hier met drum en djembe slapende geesten wakker. Dege Legg mag deze song gerust tot hetzelfde niveau optillen als deze oude tijdloze klassieker.

Zijn wereldbeeld neigt naar mystieke somberte. In zijn songteksten lijkt alles vierkant te draaien of loert het geweld. In ‘The Batlle Of New Orleans’ wekt de zangergitarist de natuurramp Katrina op tot een tweede leven, getoonzet op aanzwellende dreiging en uitlopend op de klank van doorbrekende dijken. Met zijn dobro en zwarte stem wikkelt Dege nagenoeg alle songs in de bluessound van Bukka White en Fred McDowell. Ergens ver hoor je de geesten van de Natives hun gezang aanheffen doortrokken van pijn.

In al dat strompelen en tasten in de duisternis rijst dan spiritual-gewijs een van de mooiste songs op, als het ware een gebed om verlossing. Met het aanroepen van het mentaal/fysiek huiveringwekkend mooie ‘Old Angel Midnight’ bereikt de muzikant dat je met hem mee de tocht onderneemt op zoek naar verlichting. Ook hier weer hoor je verre echo’s van de Natives. Brother Dege danst en speelt met zijn dobro onder een brandende uitdovende zon in de kring waar zich ook de Bartolomew’s en Bobineaux’s bevinden en waar nadien Sonny Landreth en Zachary Richard zich bij aansloten. Bovendien schrijft hij schitterende visuele teksten, tegelijk spiritueel en macaber, maar steeds met de soul van een cajun bluesman.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: GolarWash Labs & Records
Info: Pavement PR