SLOWMAN – I’M BACK

Als je een nieuwe cd de titel “I’m Back” meegeeft veronderstellen wij dat je even weg geweest bent van het muzikale voorplan. De Zweedse muzikant Svante Törngren die zichzelf ‘Slowman’ als pseudoniem heeft aangemeten kan nochtans niet verweten worden dat hij op zijn lauweren heeft zitten rusten. Maar sinds meerdere jaren wilde hij helemaal niets meer weten van opdringerige platenmaatschappijen of nieuwe platen. Hij was dat artificiële wereldje meer dan beu en speelde sindsdien voornamelijk gitaar in coverbandjes die her en der in Zweden op het podium stonden.

Nadat zijn begin 2009 uitgebrachte debuutalbum “The Best Of Slowman” - bij Rootstime door Freddy besproken in april 2009 - tot een behoorlijk groot succes doorheen Europa uitgroeide, heeft deze binnenkort 53-jarige artiest uit de omgeving van Stockholm zijn begeleidingsband al opnieuw opgetrommeld voor een splinternieuwe bluesgeïnspireerde plaat met elf nieuwe songs.

Zijn grote muzikale voorbeelden zijn Amerikaanse singer-songwriters als Lucinda Williams, Bonnie Raitt, John Hiatt, Ry Cooder en Robert Johnson. Met de bluesgitaar onder de arm trok hij opnieuw de studio in om er pas terug uit te komen toen de elf nieuwe nummers op tape stonden. Voor deze cd varieert hij in zijn songs net als in het debuutalbum opnieuw tussen blues, rock, Americana, soul en alt.country.

Onder de noemer blues passen songs als “I’m Back”, “Take your Time”, “Southside”, “The Silent Years” en “Me And the Blues”. Tracks als het aan Bruce Springsteen schatplichtige “Better Believe” labelen wij graag als rockmuziek en “Steppin’Out (Here I Am)” is een funky bluesrocker. “Soul For Rent” sluit dan weer nauw aan bij de soulmuziek maar bevat ook een mooi stukje bluesgitaarspel.

Dan willen we tot slot ook nog even stilstaan bij onze drie favoriete tracks op dit album zijnde het duet “Roses & Wine” met actrice en zangeres Sherayé, het emotievol bezongen verscheurende liefdesverdriet in “It Hurts” en de heerlijke countryballad “Don’t Wanna Know” waarin wij meerdere vergelijkingspunten menen te herkennen met de sound van de Amerikaanse formatie ‘Hootie & The Blowfish’.

Dat ‘Slowman’ terug is weten we nu allemaal wel via zijn twee elkaar snel opvolgende platen. Nu maar hopen dat hij de smaak definitief opnieuw te pakken heeft en dat hij terug is om te blijven want zijn muziek is een ware verademing in deze tijd van gitarenpop en de vele pseudovedetten die de hitparades tegenwoordig bevolken.

(valsam)
“Unforgiveable, but it’s forgiven to Slowman that he waited more than 20 years to cherish our lives with his great bluesy tunes and fantastic singing. After his superb debut album ‘The Best Of Slowman’ he delivers again with top class material in ‘I’m Back’. We now all sincerely hope that he’s back... to stay.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Slow Records
Info: Hemifran