JUSTIN CURRIE – THE GREAT WAR

Justin Robert Currie is de 46-jarige Schotse leadzanger en oprichter van de pop- en rockformatie ‘Del Amitri’ waarin hij naast Iain Harvie het enige originele bandlid was sinds het ontstaan. Hij richtte die groep op in het begin van de jaren ’80 toen hij nog school liep, speelde er basgitaar en schreef zowat alle nummers die de band ooit heeft opgenomen. De bekendste songs van zijn hand zijn “Roll To Me”, “Nothing Ever Happens” en “Always The Last To Know”.

Dat hij dus over de geschikte capaciteiten als singer-songwriter beschikt staat buiten kijf. Het hoeft dan nu ook niet te verwonderen dat hij na het afspringen van het platencontract van ‘Del Amitri’ in 2002 eerst aan een hele reeks muzikale projecten heeft meegewerkt en dan in 2005 met “Rebound” een eerste soloplaat heeft uitgebracht. Dat leverde hem een verdiende plaats op de affiche van Tom McRae’s ‘Hotel Café Tour’-project in 2006 op.

“Rebound” werd eind 2007 opnieuw uitgebracht onder een nieuwe titel “What Is Love For” en nu komt er eindelijk een tweede soloplaat die de titel “The Great War” meekreeg. Als voorbode voor deze cd die begin mei pas in de winkels zal liggen verschijnt er in april al een eerste single met het nummer “A Man With Nothing To Do”, een upbeat en melodieus liedje dat ook de eerste track op de cd zal zijn.

Justin Currie is een ervaren songsmid en weet elk liedje een eigen karakter mee te geven, zowel qua muzikale stijlkeuze als tekstueel. Vaak zijn die teksten somber van inhoud maar daar komt nu toch wat verandering in want enkele positieve nummers op dit album zijn wellicht geïnspireerd op het feit dat hij de liefde van zijn leven in Glasgow heeft gevonden en nu dus ook optimistische teksten over relaties kan schrijven en zingen.

Op “The Great War” kunnen we enkele zeer mooie songs horen zoals “At Home Inside Of Me”, de pianoballade “You’ll Always Walk Alone” met mooi strijkerswerk, het vlotte rocknummer “Can’t Let Go Of Her Now” en het aan Paul Carrack herinnerende “The Way That It Falls”, een heel romantisch liedje zoals hij ook bij zijn vroegere groep kon brengen. Ook het afsluitende liefdesliedje “Baby, You Survived” mag op een speciale vermelding rekenen als één van de mooiste songs op deze plaat.

Stuk voor stuk zijn de liedjes op “The Great War” de stille getuigen van de songschrijvercapaciteiten van Justin Currie die zachtjes door de geluidsinstallatie vloeien en voor meerdere aangename momenten zorgen voor de luisteraar. Dit is heel mooi en verzorgd werk van een grote mijnheer.

(valsam)

"Del Amitri's singer Justin Currie is an experienced songwriter who is giving each song on his new album 'The Great War' its own typical musical and lyrical character. Having found the love of his life in Glasgow has been leading to several positive songs about relationships, very much in contradiction to his previous solo work. This album is a silent witness of a happy man who is willing to share his joy with his fans."

- www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rykodisc Records
Distr.: Rough Trade

Info: Hemifran