BORN 53 – FOREIGN ACCENT

“Born 53” is een in 2003 opgerichte band uit Stockholm die in 2005 op plaat debuteerde met de cd “Rust Off the Rails”. Twee jaar later volgde het album “Contender” met folk, rock en bluesgeïnspireerde songs die leadzanger Anders Lindh en muzikale duivel-doe-al Hans Birkholz zelf hadden geschreven. Enkele zorgvuldig geselecteerde coversongs van o.a. Bob Dylan, Warren Zevon en Ray Davies toonden aan dat deze artiesten het muzikale hart op de juiste plaats droegen.

Voor hun allernieuwste cd “Foreign Accent” werd Jörgen Larsson als drummer aan de basisgroep toegevoegd en zorgen twee dames Asa Källen Lindh en Karin Hagberg onder de naam ‘The Bornettes” voor de additionele backing vocals.

Dat de inspiratie voor de nummers sterk beïnvloed wordt door ouder werk van Bob Dylan en Ry Cooder (met vooral die typische slidegitaar…) kan al van bij de eerste song “New Day” worden vastgesteld. In de songteksten durft Anders Lindh wel eens een humoristische kwinkslag te verwerken, net als bij de keuze voor de titel van deze cd want dat ze geen ‘native Americans’ zijn kan elke luisteraar wel horen aan het accent van de zanger. Maar deze Zweden zijn wel totaal doordrongen van de Amerikaanse folk- en bluesmuziek en ze sluiten zich muzikaal dan ook perfect aan bij deze stromingen.

Vijftien nummers sieren dit album. Daarvan zijn er 9 van de hand van Anders Lindh, 3 instrumentale nummers die Hans Birkholz componeerde en ook opnieuw 3 niet voor de hand liggende en net daarom knap geselecteerde coversongs: George Harrison’s “The Holdup”, Bob Dylan’s “Million Dollar Bash” en “Don’t Do It”, een soulsong die Holland-Dozier-Holland in de sixties schreven voor Marvin Gaye en die nadien in een folkkleedje werd gestoken door The Band voor hun “The Best Of..”-verzamelplaat. ‘Born 53’ geeft omwille van het sterk aanwezige banjospel eerder een countrytintje aan dit ijzersterke nummer.

De ‘Dylan’ in Anders Lindh komt het best tot uiting in “Half American Blues”, “(To) Deal With The Devil”, “The Muses Of Quebec City” en het cd-afsluitende “Brilliant Future (Behind Me)”. In al deze songs bewijst hij ook nog eens dat hij over een groot talent als poëet en tekstschrijver beschikt.
Onze eindconclusie is dat ook deze derde cd van ‘Born 53’ best wel de moeite waard is en dat goede Americana niet altijd alleen uit Amerika hoeft te komen maar zelfs in het Hoge Noorden van Zweden voor prettig vertier kan zorgen.

(valsam)
“On their 3rd album, ‘Born 53’-lead singer Anders Lindh sings true Americana with a ‘Foreign Accent” from the high North. Their own songs stand tall next to three carefully selected cover songs which all are getting a splendid ‘Born 53’-touch. All in all this is a very enjoyable record.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Big Note Production
Info: Hemifran