PETER MAYER AND FRIENDS – GOODBYE HELLO

Je hebt op deze wereld de groep van Stones-fans en een andere groep van Beatles-fans. Meestal moeten ze niets van elkaar hebben. En zij die beiden wel kunnen appreciëren lopen dun gezaaid. Huidige Nashville-resident en missionariszoon Peter Mayer is een zanger, componist en gitarist die een duidelijke keuze heeft gemaakt voor de Beatles. Dat zou je minstens af kunnen leiden als je zijn recentste plaat “Goodbye Hello” onder ogen en oren krijgt want deze cd is niets meer of minder dan een regelrechte hommage van een echte fan aan het werk van de ‘Fab Four’ uit Liverpool.

15 liedjes die geselecteerd werden uit het grote songboek van John Lennon en Paul McCartney, maar ook twee nummers van George Harrison, nl. “Here Comes The Sun” en “Something” krijgen een actuele coverversie-behandeling. De eerste song op deze cd is “Ob-La-Di, Ob-La-Da”, een nummer dat Lennon & McCartney destijds weggegeven hebben aan ‘The Marmalade’, die er een wereldhit mee scoorden.

Erg veel compositorische wijzigingen brengt Peter Mayer niet aan bij wereldberoemde songs als “Come Together”, “Penny Lane” (hier gebracht met aanstekelijke accordeonklanken), het in een laid-back jazzy versie gestoken “Michelle”, “Norwegian Wood” of “Strawberry Fields Forever” maar af en toe durft hij wel eens een orgeltje of een strijkersectie toe te voegen. Zo krijgen liedjes als “Here Comes the Sun”, “I Feel Fine” en de wat minder bekende songs “Fixing A Hole” en “Blackbird” toch nog een beetje een andere klankkleur of een subtiele ritmeaanpassing.

De omgekeerde cd-titel “Hello Goodbye” klinkt heel mooi met de extra strijkers en ook het door Jimmy Buffett live gezongen nummer “Rocky Raccoon” zorgt voor een aangename verrassing. Buffett is de frontman van ‘ The Coral Reefer Band’, de groep waarin Peter Mayer normaal gezien begeleidende gitaarmuziek speelt.

De echte Beatles-fanaten zullen in deze cd een regelrechte moord op de liedjes van hun favorieten zien. Anderen zullen het leuk vinden dat deze door en door gekende traditionals opnieuw onder de aandacht van een misschien nieuwere generatie muziekfans worden gebracht. Controverse zal er alleszins over ontstaan maar wat ons betreft is Peter Mayers’ poging in vrij hoge mate geslaagd te noemen en voor die songs waar we daar anders over denken grijpen we dan maar terug naar de originele versies uit de ‘golden sixties’.

(valsam)
“It is very risky business when Peter Mayer touches these traditional Beatles-classics to give them a personalized treatment. Die-hard fans of the Beatles will call his effort an unforgiveable assault, but others may see this rather as a positive way of bringing these historical masterpieces once more to the attention of a new generation of true music lovers.”
- www.rootstime.be


 

Artiest info
Website  
 

Label: Little Flock Music
Info: Hemifran