DAN BESUIJEN – NO DEPRESSION

Zijn roots lagen in Red Deer, Alberta, Canada maar singer-songwriter Dan Besuijen probeert sinds enige tijd vanuit Regina, Saskatchewan de wereld van zijn bestaan te laten weten. Het vehikel dat hij daarvoor gebruikt is zijn eerste soloplaat “No Depression” die in eigen beheer werd uitgebracht.

Als kind zong hij in de kerk en amper 11 jaar oud begon hij drums als eerste instrument te bespelen, later gevolgd door gitaar, het ideale werkinstrument voor een songschrijver. Hij speelde in lokale bands als ‘Inscribed’ en ‘The Government’ en ontwikkelde tegelijkertijd zijn carrière als soloartiest.

In de voorbije 4 jaar schreef hij een serie songs bij elkaar die hij kritisch evalueerde en uittestte op een live publiek tijdens meerdere optredens en die zo hun weg naar deze eerste cd hebben gevonden. De opnamen van het album vonden al plaats eind 2007, maar het duurde wegens extra productiewerk tot eind vorig jaar vooraleer “No Depression” op zijn officiële release kon rekenen.

De muzikale voorbeelden van Dan Besuijen zijn o.a. Bob Dylan, Neil Young, U2 en Radiohead en dat valt gemakkelijk te herkennen in de sound van zijn eigenhandig gecomponeerde songs. In de video bij deze recensie kan je hem live aan het werk zien terwijl hij het nummer “True Love Will Find You In The End” van Daniel Johnston covert.

De eerste single die getrokken werd uit dit nieuwe album is “Slow Poke”, een nummer dat drijft op een stevige beat. Ander typisch werk op de cd is de song “One Way Or The Other”, een psychedelische gitaarrocker en voor het nummer “The Way In” wordt de speed er wat uit gehaald met een akoestische gitaar als belangrijkste instrumentatie.

De knappe titelsong “No Depression”, “Flood” en “Isles” bevatten allen wat meer experimentele klanken en sluiten zo nauwer aan bij de alternatieve rockmuziek die Dan Besuijen beoogt te brengen met dit album. Bij de songs “Nuke ‘Em Up/Hang ‘Em High”, “Like A Fallen Hill” en “In The Moment Of Sift” horen we het best waarom de vakpers zijn werk vergelijkt met dat van ‘Radiohead’ want in deze nummers klinkt zijn stem meer dan eens zoals deze van Thom Yorke.

De twee meest sfeervolle songs op “No Depression” zijn “Slightly Forced Love Song” en “Attics” waarin symfonische klanken worden gebundeld en de wat mysterieuze stem van Dan Besuijen het volst tot zijn recht kan komen. Voor een debuutplaat is dit schijfje alvast een sterke verzameling van nieuwe songs die het beste laat vermoeden voor een hopelijk spoedig verschijnende tweede album van dit Canadese talent.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

 

video