TOWN RILL - OLD WAYS

Liefhebbers van de betere folk- en countryblues moeten absoluut eens luisteren naar deze release!
Singer-songwriter Birgen Olsen uit Oregon heeft voor “Old Ways” een complete schare topmuzikanten uit Portland rond zich verzameld dit in tegenstelling tot zijn eerdere werk dat hij onder eigen naam , solo of met een kleinere bezetting op de markt bracht. ’s Mans ruige, diepe stem is een kruising tussen John Hammond en Tony Joe White, zijn muziek mag je situeren in het wereldje van Taj Mahal, Barry Big Branner, Eric Bibb.

Dit is ruwe, ongepolijste muziek die je slecht met mondjesmaat zal vatten vooraleer het je onderhuids zal binnendringen. Geen (overbodige) franjes, geen uithalen waar je niet goed van bent. Wel muziek tot de essentie uitgekleed, sinister bijwijlen en met dreigende tuba links en rechts New Orleans profilerend.

Voor zij die hem niet kennen zal het wat wennen zijn aan Birgen’s verhalende manier van zingen, declamerend, bijwijlen tegen het monotone aanleunende, doorleefde rauwe murmelende woordgebruik. Sober maar efficiënt ondersteund door Clifford Kaufman (drums), Jake Pegg (Tuba), Jim Prescott (Bas en Keyboards) en de verrassende bijdrage van Alison Rice op “Aunt Faye’s” is dit toch een boeiend werk geworden. Olsen zelf neemt de zangpartijen voor zijn rekening en speelt daarnaast diverse gitaren, mandoline en banjo. Het is het héérlijke back to the ground geluid van het laatst geciteerde instrument dat op “Mister Jayhawk” voor de welgekomen afwisseling zorgt. Birger zorgt daarnaast ook met boeiend fingerpicking spel dat dit album voor de liefhebbers van naakte folkblues er eentje geworden is om regelmatig naar terug te grijpen.

Sobere klasse van een zeldzaam niveau. Het waarom van afsluiter “Drum Heavy” , een zoals de naam al insinueert, 56” durende tromroffelende woordenloze track, op deze “Old Ways” ontgaat ons even maar doet geen afbreuk aan de totale waarde van dit jammer genoeg slechts een half uur durende pareltje. Een ideale kamergenoot om voor het haardvuur de koude winteravonden door te komen.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website