ELISON JACKSON - ELISON JACKSON

Elison Jackson is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een groep. De groepsnaam is een eerbetoon aan een in de jaren 60 verdronken visser, de grootvader van een van de bandleden. Het verhaal ging dat de man na zijn dood telepathisch nog met zijn weduwe kon communiceren. De band bestaat uit 4 leden met als voornaamste zanger, gitarist en songschrijver Sam Jackson Perduta. De eigenaardigheid aan deze groep is dat de muzikale invulling, naast de basisbezetting, vooral door orgel en trompet gekleurd wordt.

Als je de muziek hoort zal het je niet opvallen dat deze mannen als repeteerhok een kerk hebben. De muziek heeft iets van trieste “kerkelijke” sfeer, het gevoel van voorbij een kerkhof te wandelen. Kortom een ideale herfstplaat om op Allerheiligen te beluisteren. De muziek roept bij mij vooral de sfeer op die je hebt bij het beluisteren van een Nick Drake plaat of recenter William Elliot Whitmore en Richard Hawley. Zanger Sam Jackson heeft geen “ uit het graf “ klinkende stem maar eerder een lijzige, weemoedige, klagende stem die aan Ron Sexsmith doet denken.

De hele plaat door is het tempo van de songs traag. Hierdoor is het een plaat die ernaar vraagt echt te luisteren. Zet je ze op als achtergrond gaat je niet merken dat ze opgestaan. Daarom is de muziek en de sound te egaal. Zet je ze op om echt te luisteren dan zal je mooie verhalende songs horen met af en toe die je meenemen in hun weemoedige sfeer en die een rust uitstralen die voor een ideale “ontstressing” zorgen..

Zo is voor mij het vijfde nummer (we kregen een zelf gebrande copie van de groep) “Bending Down On My Stomach” met een jong Dylan harmonica heel knap. Het zeven minuten durende “Silver Lake” is pure unplugged Richard Hawley met de trompet die spaarzaam maar knap accenten legt. Het voorlaatste nummer: “ Praise Be To The Memory” is een iets vrolijker klinkend nummer met een iets hoger tempo en huppelende harmonica.

Nu, ik kan nog veel schrijven over deze plaat, maar ze is gratis te downloaden op hun site, dus zelf luisteren kost geen enkele moeite. Vergewis je zelf of je deze muziek de moeite vindt.

(Lisael)

 

Artiest info
Website