BARTON CARROLL - TOGETHER YOU AND I

Barton Carroll is een jonge songwriter uit Seattle. Hij maakte al een album onder de titel “The Lost One”. En om met de deur in huis te vallen: na het horen van deze tweede is het verdomd jammer dat ik die plaat nooit te horen kreeg. Ik heb een zwak voor milieubewuste mensen, dus als de cd in een uit gerecycleerd karton bestaand hoesje zit heeft de artiest in kwestie al een streepje voor.

Barton laat zich omringen door een competente groep muzikanten die verschillende achtergronden (folk, jazz) hebben. Zijn muziek doet denken aan jonge , frisse songwriters die uit het leven gegrepen songs afleveren en deze brengen met de nodige empathie zonder toegevingen voor radio en commercie. Een nobele houding. Aan wie ik denk bij deze regels: Joe Crocker, Jackie Greene, David Gray en in de country getinte nummers: John Prine, Neil Young

Vanaf het eerste nummer is het prijs. “The Poor Boy Can’t Dance” heeft iets van een swing band met verschillende blaasinstrumenten die de show stelen. In dit nummer komt de jazz achtergrond van enkele muzikanten al op de voorgrond. Enkele nummers hebben een duidelijke country invloed en doen denken aan genoemde voorbeelden. Zo is “Shadowman” een verhaal over een aan kanker overleden man met af en toe een jankende pedal steel gitaar om het verdriet van zijn gezin te illustreren.

Vrolijk wordt je niet van de nummers. Nogal wat nummers gaan over relaties en vooral relatieproblemen. Een van de nummers met die thematiek is “Do You Wanna Get Outta Here” gezongen met een zachte vertellende stem en de jankende steel gitaar en een tweede vrouwenstem die parlando invalt. Puur kippenvel. Maar de knappe songs zijn nog niet op. Zo zijn er de duetten die Barton doet met Anna Lisa Notter. Niet de meest vrolijke maar o zo knap. Het eerste is “Let’s Get On With The Illusion” over een relatie die er een is van “we zullen maar voortdoen”. Weerom schuwt men hier de blazers niet met de klarinet in de hoofdrol.

Het prijsnummer van de plaat is ongetwijfeld het afsluitende titelnummer. Weerom een duet en handelend over relatieproblemen (hij gevangen, zij wachtende), en samen uit de moeilijke situatie komen. Ik vergeet “Past Tense“, de cover “Something Good” te vernoemen maar het is een recensie en geen verhandeling. Goed, ik denk dat ik mijn punt al duidelijk gemaakt heb: ben je op zoek naar een goed, leuk, afwisselend plaatje met songs die iets te vertellen hebben dan ben je bij deze Barton Carroll aan het goede adres. Geen toeval dat Eileen Jewell hem meeneemt op haar huidige tour in de UK.

(Lisael)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Skybucket Records

video