THE BRITANNICAS – THE BRITANNICAS

Een Australiër met Joe Algeri uit Byford op drums, een Amerikaan met Herb Eimerman uit Lake Villa, Illinois op bas en een Zweed met Magnus Karlsson uit Stockholm op gitaar. Ziedaar het internationaal samengestelde muzikale trio dat zich verenigd heeft onder de groepsnaam ‘The Britannicas’ en onder diezelfde naam hun debuutplaat hebben uitgebracht.

Het album werd opgenomen in de drie lokale home studio’s van de groepsleden, de tracks werden over het internet naar elkaar gestuurd en tenslotte in elkaar gemixt en geproduceerd door Joe Algeri. Opmerkelijk is dat deze drie heren elkaar niet meer in levenden lijve hebben gezien sinds 1998 op een jamsessie tijdens een popfestival in Los Angeles.

De band brengt tijdloze, klassieke gitaarpopmuziek en de leden zingen harmonieus samen op de twaalf nummers die weerhouden werden voor deze plaat. De songs werden afwisselend door één van de drie gecomponeerd met ongeveer een even groot aandeel voor elk bandlid.

We zouden over ‘The Britannicas’ dus als een virtuele popgroep kunnen spreken die de mosterd haalde bij klassieke bands als The Beatles, The Beach Boys en The Byrds, wier sound duidelijk herkenbaar is in elke song op dit album. De surfsound van The Beach Boys ligt aan de basis van “Those Good Vibrations”, “The Girl From Malasaña”, “Don’t Go Back” en “Stars”. De popsongs van The Beatles vormden de fundamenten voor catchy liedjes als “Baby Say Yeah Yeah” en “Ordinary Day” en de flowerpopsound van The Byrds was het vertrekpunt voor de nummers “Friday Night Alright (Come Out And Play)” en “One Of These Nights”.

Enkel in de folkballads “Good Luck”, “Blue Sky Grey” en “Love Trap” aan het einde van dit leuke debuutalbum gaan de jongens van ‘The Britannicas’ voor hun eigen sound waarin toch nog invloeden uit de jaren ’60 en ’70 aanwezig blijken te zijn. Ook de melodieuze afsluiter “The Other Side” wijkt enigszins af van de rest van de songs die we op dit vlotte album aangeboden krijgen.

Onze conclusie over dit schijfje is dat er op geen enkel ogenblik iets opvallends of speciaals wordt gehoord, dat er geen uitschieters of potentiële hits dienen verwacht te worden, maar dat desondanks ‘The Britannicas’ toch een heel aangenaam beluisterbaar plaatje zonder meer hebben afgeleverd.

(valsam)
“’The Britannicas’ is a virtual band of 3 singer-songwriters from Australia, USA and Sweden which share their admiration for catchy classical pop songs from the ’60 & ’70 over the internet. There self made songs are soundalikes of the music we all can remember from the Beatles, the Byrds and wave surfers The Beach Boys.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Kool Kat Musik 
Info: Hemifran

video