MR. BOOGIE WOOGIE AND THE FIRE SWEEP BLUESBAND – JUST LIKE THAT

Eric-Jan Overbeek a.k.a. Mr. Boogie Woogie is zonder enige twijfel de meest succesvolle Blues en Boogie Woogie muzikant van Nederland. Eric-Jan toerde inmiddels door geheel Europa, maar is ook in Amerika geen onbekende meer. Op het moment dat ik deze recensie schrijf verblijft Eric-Jan weer eens in Tucson/Amerika waar hij bijna kind aan huis is en een graag geziene gast is op de verschillende podia aldaar.

Eric-Jan zag het levenslicht op 5 april 1967. Op achtjarige leeftijd start hij met pianoles. Al snel blijkt dat hij barst van het talent en op zijn twaalfde begeleidt hij dan ook al een dansclub. Op zijn veertiende hoort hij Fats Domino op de radio en is hij verkocht. Boogie Woogie en Blues, dat is waar hij zich op gaat richten. Op zijn zestiende acht hij de tijd rijp om zijn eerste band te starten, ‘The Mill Base Blues Band’. In 1988 komt het succes. De band wint een Bluesconcours in Friesland en staat hetzelfde jaar op het grootste Bluesfestival van Nederland ‘the Amsterdam Bluesfestival’ in de Meervart. Als verassing voor zijn negentiende verjaardag regelen een aantal vrienden een optreden van de alom gerespecteerde Boogie Woogie pianist Andre Valkering. De daaruit volgende vriendschap tussen die twee en de kennismaking met die andere legende uit die tijd op de piano Rob Hoeke brengen het spel van Eric-Jan naar een hoger plan. In 1990 valt The Mill Base Blues Band uit elkaar en vanaf die tijd speelt Eric-Jan als Mr. Boogie Woogie & The Firesweep Bluesband, maar uiteraard ook veel solo. Het succes is ongekend groot en Eric-Jan toert zelfs met de geheel zelf opgezette show ‘Blues & Boogie Night’ langs de theaters in Nederland. Inmiddels heeft Eric-Jan op zo’n beetje elk groot festival in Europa gespeeld en werd hij door ‘Les Trophees France’ gekozen tot de beste Blues pianist van Europa.

‘Just like That’ is de naam van de nieuwe cd. Dertien nummers waaronder een flink aantal klassiekers. Eric-Jan wordt ook op deze cd weer bijgestaan door zijn ‘Firesweep Bluesband’ oftewel Raymond Nijenhuis (a.k.a. Guitar Ray) op gitaar, Jasper Mortier op de bas en achter de drums Robbie Andreas Carree. Muzikanten die allemaal hun sporen al ruimschoots hebben verdiend binnen de muziek.

Met ‘I Chose To Sing The Blues’ (J.Holiday/R.Charles) heeft de cd een onverwacht stevig openingsnummer wat naadloos overgaat naar het New Orleans getinte nummer ‘Big Chief (E.King), een stijl die Eric-Jan tot in de finesses beheerst. Het gitaarwerk van ‘Guitar Ray’ is in dit nummer, net als op alle andere nummers, van onvervalste klasse. In het middengedeelte van de cd laat Eric-Jan met het eigen nummer ‘Auw!’ nog eens even horen waarom hij terecht is gekozen tot de beste Blues & Boogie Woogie pianist van Europa. Met de kale kop van Eric-Jan is het door Eddie  ‘Cleanhead’ Vinson geschreven nummer ‘Cleanhead Blues’ een passend gekozen cover. ‘Rocket 88 (I.Turner)’ is natuurlijk al heel wat gecoverd, maar de versie op deze cd swingt weer als een trein. Opvallend zijn de twee Delbert McClinton nummers ‘Read me My Rights’ en Livin’It Down’; dit zijn namelijk geen voor de hand liggende keuzes voor een pianist. Met ‘Sell My Monkey (R.B. King) krijgt deze swingvolle cd een gepast slotnummer.

Ruud Monde

 

Artiest info
Website  
 

Label: Firesweep records