BRUCE SPRINGSTEEN - THE PROMISE

Nadat eerder "Born To Run" al een voorbeeldige reissue kreeg met een compleet concert en een twee uur durende documentaire krijgt nu ook "The Darkness On The Edge Of Town" een soortgelijke behandeling, maar dan in een overtreffende trap. Want niet alleen krijgen we zo mogelijk nog indrukwekkender documentaire, daarnaast vinden we concertopnamen uit ‘76-’78, een compleet concert uit ’78 en een vorig jaar in HD gefilmde integrale live-uitvoering van deze cruciale plaat. En dat zijn alleen nog maar de drie dvd’s. Naast het geremasterde originele album bevat deze box namelijk ook een dubbel-cd met maar liefst 21 niet eerder uitgebrachte nummers uit de sessies, waaronder vele nummers die absoluut niet onder doen voor zijn reguliere albums zoals "The Promise", "Because The Night", "Spanish Eyes", "Fire" en "Talk To Me".

Met het verschijnen van deze dubbelaar heeft Bruce Springsteen in totaal 25 albums uitgebracht, rekenen we de verzamelaars voor het gemak even mee. Dat even ter illustratie, er zijn namelijk niet veel muzikanten die zo hard blijven werken. Wat de kwantiteit van The Boss betreft zit het wel goed. Hoe zit het met de kwaliteit? De toewijding spat de laatste jaren op al zijn albums er van af. Een toewijding die dezelfde is als zijn debuutplaat "Born To Run" uit 1973. Na het verschijnen van deze plaat ligt de wereld aan de voeten van Bruce Springsteen. Niets lijkt een verdere triomftocht in de weg staan, maar door een slepend juridisch gevecht met zijn voormalig manager laat de snel verwachtte opvolger jaren op zich wachten. Jaren waarin de manier waarop Springsteen zijn platen opneemt drastisch zou veranderen. Voor wat drie jaar later uiteindelijke "Darkness On The Edge Of Town" zou worden, nam Springsteen letterlijk jarenlang nummers op. Schattingen lopen uiteen van zeventig tot het dubbele daarvan, feit is dat de eindeloze en soms uitzichtloze sessies de band tot waanzin dreven, niet in de laatste plaats doordat Springsteen weken kon werken aan een bepaald drumgeluid of een nieuwe versie van een nummer, om vervolgens al die arbeid weer terzijde te schuiven. Geheel toepasselijk had de plaat oorspronkelijk als werktitel "American Madness". Uiteindelijk kwamen enkel de somberste songs voor op zijn "Darkness On The Edge of Town", heel tegenstrijdig met zijn rockende voorganger. Niet te verwonderen dat het publiek verrast was met het verschijnen van deze LP.

The Promise is dus een dubbel cd, los verkrijgbaar, met deze keer heel wat weergaloze rocksongs, die nog nooit eerder verschenen . De hoogtepunten op deze 'lost sessions' zijn een bijzonder rockende versie van "Racing In The Street", de nooit eerder uitgebrachte oorspronkelijke opnames van "Because The Night", "Fire" en "Rendezvous", de ultieme pop-opera Someday (We'll Be Together)", "Ain't Good Enough For You", "The Broken Hearted", "Breakaway", het orchestrale meesterwerk en tevens zijn meest legendarische nummer "The Promise".

Enkele nummers van deze 21 niet eerder uitgebrachte songs zijn op een andere manier bekend geworden. Zo gaf hij het eerder vernoemde "Because The Night" weg aan Patti Smith, "Fire" was een hit voor The Pointer Sisters, en "Rendezvous" was voor Albert Hammond en Gary U.S. Bonds. Nu hebben we eindelijk de studio versies die Bruce zelf toentertijd heeft opgenomen. Een ander bijzondere track is "Come On (Let's Go Tonight)". Dit nummer is een vroege versie van het nummer "Factor" dat wel het album Darkness heeft gehaald.

Het eindresultaat is een voortreffelijke uitgave die nog eens alle songteksten bevat, een nieuw essay van Bruce zelf en niet eerder gepubliceerde foto's. Van de "Promise" is dus ook nog een uitgebreide boxset uitgebracht, zowel in een 3DVD+3CD versie als een 3 BluRay+3 CD versie, waarvoor de echte fan dieper in de buidel zal moeten tasten. Was "The Promise" ook eind jaren '70 verschenen dan was het vast net zo'n klassiek album geworden als "The Darkness On The Edge Of Town", maar nu 32 jaar na datum, mede ook door de fantastische vormgeving is dit de ultieme Springsteen-reissue geworden.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia Records
Disrr.: Sony Music

video