DAVID PHILLIPS – HEAL YOURSELF ALONE

Debuutplaat van deze 33 jarige, in Barcelona residerende, Engelsman. De plaat verscheen in juli jongsleden en werd 2 weken later opgepikt door Robert Elms van BBC Radio London als plaat van de week. En na het horen van deze plaat is dit niet echt verrassend. David Phillips brengt singer songwriter muziek die mij doet denken aan de jaren 80 muziek die uit Californië kwam. Het soort van zachte, melodieuze muziek van dromerige, romantische zielen. Ik denk daarbij aan heel de scene rond Jackson Browne, Greg Copeland, Terry Boylan, het solowerk van Eagles leden….

De thematiek in David zijn nummers is de liefde. En net daarom zit hij een categorie lager dan bvb Jackson Browne en Bruce Cockburn die in hun muziek een vleugje idealisme en maatschappijkritiek verweven. Maar verder niets dan lof: de songs zitten goed in elkaar en wat hem boven de “13 in een dozijn” doet uitstijgen is zijn knap gitaarspel en intense zang. Hij krijgt enkel hulp van een drummer en orgelspeler. Alle andere instrumenten bespeelde David zelf.

Enkele hoogtepunten zijn: “Love Will Ruin A Good Thing” met een snijdende elektrische gitaarsolo. “Loving You Tonight” gaat over een jongeman gedreven door lust op zoek naar een lief , met knappe zang. “Raining You” krijgt een extra tint met een harmonica en roept referenties op aan Bob Dylan met een niet nasale stem of een ballad van Delbert Mc Clinton.

Andere hoogtepunt: de onherkenbare versie van “Freedom”, een George Michael nummer uit de Wham tijd, dat een soort van demo versie krijgt met alleen akoestische gitaar en stem. Onmiddellijk daarna het meest up tempo nummer van de plaat “Runaway” met voor een keer elektrische gitaar en drums prominent aanwezig. Mooi romantisch is “Place” dat elke gast die een dame voor hem wil doen smelten uit de boxen moet laten komen. Als ze dan niet smelt wordt het nooit iets. Afsluiten doet hij met het qua tekst,scherpste nummer van de plaat : “Love In A Jar” over het weggaan van zijn lief en het grijpen naar de fles.

Voor de mensen die van houden van een singer songwriter met een warme stem zonder teveel scherpe kanten is dit een must have plaat. Net zoals voor de liefhebbers van de “Sunshine State” muziek van de jaren 80.

(Lisael)

Artiest info
Website  
 

CD Baby