THE GOLDEN GATE QUARTET - INCREDIBLE

Bluesmuziek is onverbrekelijk verbonden met de Afro-Amerikaanse Gospelmuziek. In het begin van vorige eeuw vonden Gospelzangers een uitlaatklap in het zingen van Spirituals en Gospels om de ondraaglijke last van het dagelijks bestaan te verlichten of als een middel om te communiceren in tijden van slavernij. Later leunden zij aan bij jazz en swing of sloten zij aan bij de kerkgezangen aldus de Heer lovend.

Een van die Gospelkwartetten werd in 1934 gevormd in Norfolk in Virginia onder de naam ‘The Golden Gate Jubilee Quartet’, sindsdien niet meer weg te denken in de geschiedenis van de blues. Van de oorspronkelijk stichters is niemand meer over maar tweede tenor Clyde Wright met zijn prachtige stem is er nog steeds bij, meer precies vanaf 1954. Hij schreef het merendeel van de songs op dit ‘Incredible’ album dat ondanks de religieuze of Bijbelse inspiratie werelds swingt en jubelt met een enthousiasme alsof het Kerkgebouw in een spirituele rocktempel werd getransformeerd.

In alle voorbije jaren wisselde de formatie in het Golden Gate Quartet om uiteenlopende redenen. Een van hen vervoegde zich bij de ‘Ink Spots’, een andere bij ‘The Jubilaires’. Sommigen geraakten vermoeid, werden ziek of overleden. Maar hun faam en glorie groeide en zowel in Hollywood films als in radioshows dook de naam van het kwartet geregeld op. In Parijs beleefden zij in de jaren vijftig hun hoogdagen zodat zij daar uiteindelijk bleven wonen. Hun Gospelzang met de typische variatie in stemmen behield echter al die jaren zowel het bezielende als het opzwepende: ‘bringing joy and comfort’.

Zestiger Paul Brembly, die de baritonzang voor zijn rekening neemt, is erbij sinds begin jaren zeventig. Tevens is hij computerdeskundige en soundtechnicus wat ook waarborgen geeft voor het algemeen groepsgeluid. Met de ‘jongeren’, Frank Davis als tenor en Anthony Gordon, die de bas zingt, is het kwartet opnieuw compleet. Uiteraard neemt de Lord of de ‘Saviour’ de belangrijkste plaats in in hun songs. Af en toe geven gitaar, trompet, en trombone meer moderniteit aan hun Gospels en de piano van orgelist Daniel Pines voegt een zekere wijding toe aan de samenzang, zoals op het ingetogen ‘On The Other Side’.

De beknopte biografieën met bijhorende foto’s van het viertal staan op het fraai uitgewerkt inlegboekje vermeld. En je krijgt ook een video van 7 minuten als bonus met een dansende Paul Brembly Live op het podium en Clyde achter de piano. Maar het is toch vooral de aanstekelijke stemmige muziek die fascineert, met die op elkaar afgestemde diepgelovige stemmen. Net alsof zij zoals Christus ‘old water into vintage wine’ kunnen veranderen. Mocht ik me ooit terug tot de Kerk bekeren dan zou ik als welkomstsongs ‘Would You Believe’ en ‘Standing’ kiezen. En voor hen die zich nu in rij laten ontdopen, hen raad ik ‘Heaven And Rest’ aan, want: You better be ready! Toch zeker als de ‘Golden Gate’s’ je op sleeptouw nemen!

Marcie

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Parisfal (B) Bertus (NL)