MAPS & ATLASES – PERCH PATCHWORK

Dave Davison (gitaar en zang), Shiraz Dada (bas), Erin Elders (gitaar) en Chris Hainey (drums) zijn de vier groepsleden van de rockformatie uit Chicago die zichzelf met de naam ‘Maps & Atlases’ heeft bedacht. Hun rockmuziek werd geïnfecteerd door invloeden uit de folkmuziek en uit een meer experimentele muziekrichting waardoor de band meer en meer afglijdt in de richting van zuivere popmuziek.

Op 15 oktober in de Brusselse ‘Botanique’ en op 20 oktober in de Amsterdamse ‘Paradiso’ komt deze in 2004 opgerichte, beloftevolle formatie hun nieuwe plaat “Perch Patchwork” voorstellen aan het publiek in de Benelux. De vier bandleden leerden elkaar kennen in de kunstacademie van het ‘Columbia College’ in Chicago. Al gauw besloten ze om enkele tot op heden in de obscuriteit gebleven ep-tjes op de markt te brengen: “Tree, Swallows, Houses” in 2006 en midden 2008 verscheen “You And Me And The Mountain”, beide schijven geproduceerd door bassist Shiraz Dada.

Het voorbije jaar werd dan zowat helemaal in beslag genomen voor het schrijven en opnemen van nieuwe nummers die nu op het langverwachte volwaardige debuutalbum “Perch Patchwork” te beluisteren zijn. Voor de producerstoel werd voor het eerst gekozen voor een niet-groepslid genaamd Jason Cupp.

Opvallend kenmerk bij de songs van ‘Maps & Atlases’ is de baritonstem van zanger Dave Davison en de in enkele tracks vrij complex uitgewerkte instrumentatielijnen. Gevolg daarvan is dat je meer dan één beluistering zou kunnen nodig hebben om de toch wel uitstekende kwaliteit van de songs op deze cd te kunnen ontdekken.

Want dat er kwaliteit geboden wordt blijkt uit het nummer “The Charm” dat helemaal door de vocale prestatie van Dave Davison wordt gedragen (het lijkt naar ons gevoelen een beetje op het solowerk van Syvert Hoyem, zanger van Madrugada) en het met volle instrumentatie gebrachte nummer “Solid Ground” dat ook als eerste single uit deze cd wordt gelanceerd.

Ook de melodieuze powerpopsongs “Living Decorations” en “Israeli Caves” vallen ons positief op, net als het sober gebrachte “Pigeon” en het meer akoestisch ingekleurde “Was” uit het tweede gedeelte van “Perch Patchwork”. De afsluitende titeltrack is een buitenbeentje op deze plaat omwille van de enkel op dit nummer te horen mooie strijkersarrangementen van cello en viool die voor een sprookjesachtig tintje zorgen.

Zoals hierboven reeds aangehaald zijn ‘Maps & Atlases’ heel binnenkort live mee te maken in ’s lands mooiste concertzalen. Als wij van u waren zouden we deze gelegenheid niet voorbij laten gaan en deze jonge band eens op een podium aan het werk gaan zien.

(valsam)

15 oktober - ‘Botanique’ - Brussel

20 oktober - ‘Paradiso’ - Amsterdam

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  FatCat Records
Distr.: Bertus

video