LIGHTNIN’ GUY & THE MIGHTY GATORS - THE BANANA PEEL SESSIONS

Waar Lightnin’ Guy, Belgisch bluesman sinds 1991, zijn invloeden heeft opgepikt is te verstrengeld om te achterhalen. Hypothetisch komen Little Walter, Junior Wells, Lightnin’ Slim en Elmore James in aanmerking. De zanger/muzikant noemt zelf o.m. James Cotton, Chris Whitley, Sonny Landreth en dichterbij Marino Noppe. Op het autobiografische ‘Soul Jivin’ uit zijn laatste album ‘The Banana Peel Sessions’, met zijn geuit respect voor ‘The Kings’ onthult hij een ander tipje van de sluier. Wars van alle beïnvloeding lijkt het echter alsof Lightnin’ Guy zowel in de bluesclubs van Chicago als in het bluescircuit van New Orleans kind aan huis is.

Dat hoor je ook op deze ‘Banana Peel Sessions’, waarin hij met de ‘The Mighty Gators’, een clubje rasmuzikanten, en zich begeleidend met slidegitaar en bluesharp verschillende routes en stijlen verkent. Wanneer saxofonist André De Laat meespeelt zoals op ‘Love Light Shine’ ligt New Orleans niet ver af, net zoals op het driftige ‘Poison’ waar de piano van Pieter van Bogaert naar Dr. John lijkt te lonken. Beiden behoren tot de band van Lightnin’ Guy, samen met bassist Karl Zosel, drummer Thierry Stievenart en de immer bescheiden maar desondanks virtuoze gitarist Willy Devleeschouwer.

Voor de gelegenheid doen enkele gastmuzikanten mee. Gitarist Guy Forsyth zingt en speelt mee op ‘Poison’, - cover van Grayson Capps -, en valt in met ‘resophonic’ ukelele op het zwoele met omen bezwangerde ‘If You Walk With The Devil’. Veeleer dan een wandeling met de duivel lijkt dit op een nostalgische ‘paso doble’ op de klanken van harmonica, bas en drum. Op nog andere songs neemt de Senegalese soulzangeres Aminata Seydi de backing zang op zich en laat zich op ‘Long Distance Shuffle’ tot een appelerend duet verleiden. Tengevolge van de wispelturigheden van het leven kwamen eind augustus alle muzikanten tezamen om daar in de Jazz & Blues Club ‘Banana Peel’ te Ruiselede gelaagde songs te vertolken, waarvan er dertien op dit album terecht kwam met ‘John The Revelator’ als ‘hidden’ track.

De intelligente en bluesy songteksten komen, op één cover na, van Lightnin’ Guy zelf en een aandachtige luisteraar verneemt in de lyrische, kritische, filosofische of passionele verhaallijnen ook iets meer over de persoon Guy Verlinde uit Aartrijke. In ‘No Time To Waste’ met mooie saxbegeleiding en fijne backing zang van Aminata verneem je zijn sociaal engagement. In het passionele ‘Me & My Blues’ met bluesharp zit intense gebalde emotie, klaar om over te stromen. Het lijkt op een geheime toverformule om elke aanslag op zijn muziek al bij voorbaat af te weren. Wanneer een van je geesteskinderen je wordt afgenomen, ‘Live From The Heart’, tengevolge van een bedenkelijke rechterlijke uitspraak, kan dat stof geven tot de mooiste blues.

Het funky ‘I Will Rise’ zou mijn suggestie kunnen zijn voor de n°1 radiohit voor het resterende jaar en de slowblues ‘Fallin’ For You’, waarin de verloren zoon naar de streek van zijn jeugd terugkeert, zal wel uitgroeien tot een klassieker. Funk, rock, boogie en soulblues houden elkaar qua gevoelens en ritmes in evenwicht. Guy’s slidegitaar en Willy’s gitaar ontroeren of zwepen op. Het verzorgd tekstboekje met foto’s en het Live applaus op het album verplaatsen je in gedachte naar de zomerse Live show in de ‘Banana Peel’ waar het er ongetwijfeld zeer amicaal aan toe ging. Maar ook op Cd laten deze Live ‘Sessions’ je kennis maken met een Lightin’ Guy die het ganse gamma van zijn emoties omzet in de taal van de blues, niet aan tijd of plaats gebonden.

Marcie

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Sting
Distr.: Parsifal