HUEY LEWIS AND THE NEWS - SOULSVILLE

San Francisco, California: dat is het meestal zonnige oord van waaruit de Amerikaanse rockgroep ‘Huey Lewis And The News’ al sinds hun oprichting in 1980 opereert. In de jaren ’80 en ’90 volgden hun hits elkaar op en slaagden ze er in om 19 keer op rij met een single in de Billboard top 10 te komen.

Hun albums “Picture This” en “Sports” - met 10 miljoen over de toonbank gegane exemplaren - behoren nog steeds tot de categorie van best verkochte albums aller tijden. Hun grootste hit “The Power Of Love” - dat op de soundtrack van de film “Back To The Future” stond - hoort u ook in 2010 nog heel frequent gedraaid worden op de radiostations.

De muzikale stroming waar ‘Huey Lewis And The News’ al die tijd trouw aan zijn gebleven is een mix van rock met soul en blues. De bekendste hits van deze formatie waren naast “The Power Of Love” de songs “If This Is It”, “Hip To Be Square” en “Stuck With You”.

Zes jaar na de laatste cd-release met het live album “Live At 25” verschijnt er dezer dagen eindelijk nieuw werk van ‘Huey Lewis And The News’ met het uit 14 nummers bestaande album “Soulsville”, de opvolger voor “Plan B” uit 2001. Het werd een muzikaal eerbetoon voor de muziek en de songs die oorspronkelijk op het legendarische Stax-platenlabel werden uitgebracht.

De plaat werd in de historische ‘Ardent Studios’ in Memphis opgenomen en de originele blazerssectie van Stax Records die te horen was op platen van o.a. Otis Redding, Sam & Dave, de pas overleden Solomon Burke, Isaac Hayes en ‘Booker T. & The MG’s’ werd nog eens van stal gehaald voor de opnamen van deze plaat. Producer van dienst was Jim Gaines, de man die ook achter de knopjes zat voor de opname van het album “Sports” in 1983.

Tussen de geselecteerde songs zijn er naast de grote klassiekers “Respect Yourself” van The Staple Singers, “Little Sally Walker” van Rufus Thomas, “Never Like This Before” van Eddie Floyd,en “Got To Get You Off My Mind” en het heerlijke “Cry To Me” - beiden van Solomon Burke - ook minder gekende songs terug te vinden op “Soulsville”.

Zo krijgen we Huey Lewis-versies van “Don’t Fight It” van Wilson Pickett, “Just One More Day” van Otis Redding en “I Want To (Do Everything For You)” van Joe Tex. De titeltrack “Soulsville” - origineel een nummer van Isaac Hayes over drugs en armoede in het ghetto van Memphis - wordt hier wel erg sterk gecoverd.

Huey Lewis kleedt deze liedjes op geheel eigen stijl aan en zingt op zijn kenmerkende wijze de soulmuziek met erg veel rock in de stem. Met heel veel liefde en respect voor de originele songs levert hij met “Soulsville” een muzikaal eerbetoon af voor de muziek die zijn eigen leven en carrière onuitwisbaar hebben beïnvloed. Dit is een zeer mooie plaat van een ‘good old rocker’ met tonnen soul in het hart die gedurende de voorbije 30 jaar eigenlijk nooit van de concertpodia is weggebleven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Rough Trade