KIM KOREN - RAVEN HEART

De Canadese singer-songwriter Kim Koren is misschien niet erg productief, maar als ze een cd uitbrengt kun je er bijna zeker van zijn dat het een goede cd is. Kim Koren debuteerde in 2003 met het intieme en nauwelijks opgemerkte "Simple" en brak vervolgens in 2007 door met het geweldige "Sun Went Down", een plaat waarop ingetogen country-folk-songs prachtig samensmolten met veelkleurige popsongs.

Dit recept is verder uitgewerkt op haar nieuwste album "Raven Heart", waarmee ze nu wat meer opschuift in de richting van de Amerikaanse rootsmuziek, met name de Americana. De afgelopen jaren dook de Canadese wel zo af en toe op bij bevriende muzikanten. Van deze bevriende muzikanten verleende locale rock legende Tom Wilson zijn diensten door met haar de titeltrack te schrijven. De negen andere songs zijn echter door haarzelf geschreven. Koren weet op "Raven Heart" te verleiden, te ontroeren en te imponeren met een warmbloedige stem vol gevoel die zowel lieflijk, rauw als strijdbaar kan klinken. De van uitgesproken teksten voorziene songs van Koren zijn van hoog niveau, maar het absolute hoogtepunt is het nummer "Small Town", een song over hoe zo opgroeide in Dundas. Aansluitend op dit bloedstollende nummer is er een bandopname van haarzelf op vijfjarige leeftijd en kreeg de veelzeggende titel "Let There Be Peace on Earth" mee.

"Light in the Window" en "Hearts of Snow" waren geschreven voor Design Hope, een project opgericht om de daklozen in Hamilton te helpen. Deze stad is dan ook de plaats waar deze cd werd opgenomen in de Grant Avenue Studio. En dat Koren sociaal bewogen songs kan schrijven bewijst ze eens te meer met "Where Are You Living Now", over de gevolgen en naweeën van de aardbeving in Haïti.

"Raven Heart" klinkt wat minder traditioneel en wat meer uptempo dan zijn voorganger en laat wederom horen dat Kim Koren een buitengewoon getalenteerd en veelzijdig singer-songwriter is. De muziek van Koren is de afgelopen jaren vergeleken met die van onder andere Sheryl Crow, Melissa Etheridge en Sarah MacLaughlin . Geen van deze vergelijkingen is echt onzinnig, maar bij beluistering van "Raven Heart" is slechts een beperkt deel van het vergelijkingsmateriaal relevant. Op deze plaat heeft Koren zich omringd met vele muzikale vrienden, waaronder haar man Frank Koren (gitaar, Mark McIntyre (bas), Danny Lockwood (drums) en Colin Lapsley (Wurlitzer). Daarbij verzorgen Lisa Winn en Amy King de backing vocals in een aantal songs en Steve Strongman horen we op dobro in het bluesy "She's Got". En dat ze eveneens kan rocken horen we in "If There's a Way". Met "Raven Heart" heeft Kim Koren wat mij betreft haar meest veelzijdige en meest overtuigende plaat tot dusver afgeleverd.

"Raven Heart" laat zich wat mij betreft beluisteren als een echte popplaat, wat in rootskringen helaas bijna een scheldwoord is. Het krediet dat Koren in deze kringen verkreeg met "Sun Went Down" zal ze met deze plaat waarschijnlijk direct weer verspelen, maar dat betekent uiteraard niet dat "Raven Heart" een slechte plaat is. Integendeel. Ik vind "Raven Heart" zelfs een erg goede plaat. Waar Kim Koren zich met "Sun Went Down" wat mij betreft niet wist te onderscheiden van de singer-songwriters in het pure rootssegment, onderscheidt ze zich met "Raven Heart" wel moeiteloos van de concurrentie in het rootspopsegment. "Raven Heart" is een geweldige plaat met songs die je moeiteloos zullen weten te betoveren. Hier en daar klinkt de muziek van Kim Koren nog wel enigszins traditioneel, maar over het algemeen overheerst toch het zonnige en lichtvoetige popgevoel, en is deze prima plaat het perfecte gezelschap bij deze regenachtige en donkere herfstavonden.

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Two Swallows

video