BOBBY DEAN BLACKBURN - DON’T ASK … DON’T TELL

Het moet toch geweldig zijn als je negenenzestig jaar bent geworden en je op die leeftijd nog je debuut cd mag uitbrengen. Nog mooier is het als je deze cd dan ook nog eens mag opnemen met je dochter en vier van je zonen in de band. Dit gebeurde bij de uit Toronto/Canada afkomstige pianist ‘Bobby Dean Blackburn. Als jonge jongen begon Bobby met zingen in het kerkkoor en reeds op twaalfjarige leeftijd promoveert hij tot voorzanger van het Gospelkoor. Bobby besluit gitaar les te nemen bij Fred Roden’s Record Corral en ook hiervoor blijkt hij talent te hebben. Fred is echter meer onder de indruk van Bobby’s zangtalent en laat hem een demo opnemen die hij vervolgens naar Memphis verstuurt. Bobby krijgt de kans om hier een platencontract te tekenen, maar helaas steekt zijn vader, vanwege de raciale spanningen, hier een stokje voor. In 1956 start Bobby zijn eerste band ‘Bobby Dean & The Gems’. Deze band wordt gezien als het eerste Rock ‘n’ Roll combo van Canada die met een vaste blazerssectie werkte. De band schopt het tot huisorkest van ‘The Blue Note Club’. Na deze periode krijgt Bobby een contract aangeboden in een andere club ‘The Zanzibarn’. Hierna zwerft hij wat rond in Canada om in 1969 terug te keren naar deze club. Naast al zijn muzikale talenten beschikt Bobby ook nog over een ander groot talent namelijk boksen. Ook dit talent wordt aangesproken en Bobby begint naast zijn muzikale activiteiten aan een professionele bokscarrière.

De debuut cd ‘Don’t Ask….Don’t Tell’ bevat maar liefst achttien nummers (ruim 75 minuten) waarvan er een flink aantal favorieten Bluesnummers van Bobby zijn en een aantal eigen geschreven nummers. Het enige minpuntje van de cd is het openingsnummer ‘Are You Ready’. Dit nummer wordt, net als Bobby lekker op dreef komt, al na 1 minuut en 23 seconden weggedraaid en komt dan weer terug op het einde van de cd. De overige zeventien nummers zijn echter een genot om naar te luisteren. De stem van Bobby doet in sommige nummers denken aan die van de onlangs overleden Solomon Burke. Noemenswaardig zijn de prima arrangementen die voor de blazers zijn geschreven, maar ook het spel van de diverse muzikanten is van uitstekende kwaliteit. De beste nummers voor mij op deze cd zijn: ‘24 Hours Of The Day’, een nummer waarin de blazers zeer sterke partijen blazen en een uitstekende solo van Duan Blackburn op het Hammond B3.

‘Kitchen Blues’, prachtig gitaarspel van Joell Morelli op de dobro en de verleidelijk klinkende zangeres Liberty Silver heeft een gastrol in dit nummer. ‘Money Honey’, met samenzang van de gehele familie Blackburn. ‘Twilight Time’, een mooi klinkende slow blues met een uitstekende gitaar solo van Donna Grantis, maar zoals eerder aangehaald, klinkt de hele cd gewoon lekker! Prima Soulvolle Blues en Rhythm & Blues.

Muzikanten op deze cd:
Bobby Dean Blackburn /zang en piano, Duan Blackburn / Hammond B3 orgel. De blazers zijn Steve Kennedy/ tenor en barriton sax, Van Dixon/trompet en flugelhoorn, Neil Braithwaite/tTenor sax, Robert Blackburn/tenor sax), op gitaar Joel Morelli, Donna Grantis en Brooke Blackburn, Jerome Godboo /harmonica, Cory Blackburn /drums, Howard Ayee /bas, Angela Blackburn / achtergrond zang

Ruud Monde

 

Artiest info
   
 

Label: Electro – Fi Records
Distr.: Parsifal