ADAM KLEIN – WOUNDED ELECTRIC YOUTH

De uit Athens, Georgia afkomstige Adam Klein heeft met zijn derde album “Wounded Electric Youth” weer een stap verder gezet in zijn artistieke evolutie. Iedere beginnende muzikant moet zijn horizonten aftasten en voor Adam Klein zijn dit alle uithoeken van de Americana, gecombineerd met zijn natuurlijk talent als storyteller. Klonken zijn eerste albums meer richting country folk of singer-songwriter, dan versmelt hij op “Wounded Electric Youth” deze stijlen tot een eigen Americana geluid, ingevuld met enkele toetsen indie pop. Hou hierbij het geluid van het vergane Whiskeytown of een jeugdige Wilco voor ogen, ingespeeld door een schare getalenteerde muzikanten waaronder Randall Bramblett (Traffic, Allman Brothers Band), David Blackmon (Curley Maple, Widespread Panic), Jess Franklin (Tishamingo, Brantley Gilbert), Jason Fuller (Ween), Kevin Hyde (Widespread Panic, Derek Trucks, Jim White), Karolyn Troupe (Venice is Sinking) en Raphael McGregor (ex-Nation Beat) in een productie van bassist en multi-instrumentalist AJ Adams. Het mag duidelijk zijn dat Adam Klein niets aan het toeval wilde overlaten.

Het songmateriaal waar hij mee uitpakt op “Wounded Electric Youth” verdient alleen de allerbeste begeleiding. De verhalende warme gloed die over je neerdaalt bij de openende country ballade “Driftin’”, opgeluisterd met warme pedal steel en gitaar, een tedere ukelele en twinkelende belletjes laat het, ondanks het donkere herfstweer, zomeren in je huiskamer zoals enkel The Jayhawks dat zouden kunnen doen. De catchy, poppy klinkende opvolger “To Be A Loner” klinkt dartel en vrolijk en doen meer aan de zomerse stranden van California denken met de “papapa” gezangen. Ook de met lekkere baritongitaarnoten doorspekte country ballade “ Anna (You Were Supposed To Be Me)” klinkt heel radiovriendelijk en de country blues “Call My Name” weet Adam Klein een heerlijk gospelsfeertje mee te geven dat helaas op het einde verstoord wordt door een te opdringerige pedal steel. De folkie singer-songwriter ballade “ Pirates & Vagabonds” is een echte topper met een sterk dramatisch zeeroversverhaal, dat schitterend baadt in melancholie met mandoline, viool en een eenzaam plechtige percussie,die prachtig uitwaaiert naar een climax met accordeon, cello en elektrische gitaar. In “Griffin’s Song” is het even schrikken bij het soulvolle geluid met bijhorende blazerssectie maar in de authentieke country ballade “Wayward Son”, met pompende bas, slepende pedal steel en heerlijke fidlles horen we de ware thuishaven van een Adam Klein op zijn best. Ook een licht jazzy ballade als “Tired Aftrnoon ( Out For Love)” met subtiele accenten van piano, gitaar en blazers zit zijn zachte, maar hoge falsetto stem als gegoten. Op de afsluiter “12th & Porter” toont Klein weerom welk schitterend songwriter en verteller hij is in deze rustig kabbelende akoestische Graham Parker ballade, warm begeleid op keyboard en weids klinkende pedal steel, maar vooral fantastisch subtiel gezongen.

Adam Klein heeft veel talenten en heeft het duidelijk moeilijk om één bepaalde richting te kiezen. Je kan dit een mooi album vol afwisseling noemen en dan is dit de waarheid, maar zijn schoonheid en sterkte ligt hem in het rustigere, subtiele, verhalende werk, waar hij zelfs met minimale en juist geplaatste instrumentatie je diepste ziel weet te raken. Hierin ligt de toekomst van deze getalenteerde man.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cowboy Angel Music