MIKE SPONZA - ROUGH SOULS

Een boek mag je niet beoordelen aan zijn omslag. Althans zo verkondigt de Italiaan Mike Sponza dit in zijn vertolking van Willie Dixon’s cover. Ook een Lp of Cd kan je niet beoordelen afgaande op het hoesje, want anders zou er op de albumtitel naast ‘Rough’ ook ‘stirring’ staan met een foto van een trio muzikanten zij aan zij. De onderlinge chemie is immers opmerkelijk en hun energieke blues is niet alleen opwindend maar raakt ook de kern van de onverwoestbare survival blues.

Mike Sponza schreef op twee covers na - beiden van Willie Dixon - alle andere songs en het laatste nummer ‘Anxiety’ komt zeer herkenbaar over als het universeel nachtelijk gevecht tegen spoken en demonen. Op het funky ‘S.G.W.’, hetzij ‘some gothing wrong, baby’ raakt hij eveneens een oud bluesy thema aan, dat generaties bluesmuzikanten vóór hem ook hebben ervaren. Het toont Mike Sponza’s verwevenheid met de blueshistorie, waaraan hij zelf een innovatieve ‘Europese’ richting gaf. In het vijfjarig muzikaal ‘Kakanic Blues’ project bracht hij immers verschillende muzikanten uit Centraal-Europa samen met ruimte voor de diverse stijlen en ieders eigenheid.

Op dit album gaat hij echter opnieuw in zee met de broers Roby en Ale Maffioli, bassist en drummer, met wie hij al meer dan twintig jaar een band heeft, ook letterlijk want zij maakten sinds eind jaren tachtig reeds deel uit van zijn band. Als je de Maffioli’s samen hoort spelen kan je het niet laten om daarbij beelden te bedenken van hoe zij als broers opgroeiden en hun meningsverschillen hetzij activeerden hetzij nivelleerden met drum en bas. Erg goed op elkaar ingespeeld maken zij van ‘Rather Than Being Free’ mijn favoriete track.

Maar ook ‘Mike Sponza’ met zijn elektrisch funky gitaarspel en warme stem vertolkt zijn blues met soul en een zekere rock-‘n-roll attitude die zijn diepgewortelde blues springlevend maakt, mede doordat het album Live in de studio werd opgenomen. Bij hem hoor je invloeden van zowel John Mayall en Otish Rush als van Alexis Korner en Chris Rea. Zijn eerste album dateert van 1997 maar met zijn project ‘Central Europe Blues Convention’, opgestart in 2004, wist hij vijf jaar lang Europese muzikanten samen te brengen waarbij hij politieke, sociale en culturele verschillen ondergeschikt maakte aan de muziek.

Hij en zijn band toerden al met Duke Robillard, Billy Branch en Angela Brown en binnenkort opnieuw met Bob Margolin. Mogelijk zijn de broers Maffioli’s er dan eveneens bij want hun ritmesectie vind ik een van de grote troeven op dit ‘Rough Souls’ album, naast Mike’s gruizig gitaarspel uiteraard.

Marcie

 

BlueBridge Network International
presenteert naast Otis Grand ook dit jaar:

BOB MARGOLIN
meets Mike Sponza Band (USA/I)

"old-school" Chicago Blues
Slechts 10 dagen (van 3 tot 13 nov.)
te boeken bij BlueBridge

Rootstime is partner of BlueBridge Network International
l

together we´re stronger

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: HCB69 Records

video