TONY JOE WHITE – THE SHINE

Het zal velen ontgaan zijn, maar de enige echte swamp fox, is al jaren z’n tweede jeugd aan het beleven. Na zijn album "Live In Amsterdam", een dubbel CD / DVD met schitterende opnames live opgenomen in Paradiso op 6 november 2008, en nog maar pas een aantal maanden op de markt komt oude rot Tony Joe White alweer met een studioalbum aandraven en jawel allemaal nieuwe nummers.

Het verhaal van White is een beetje vreemd: met z’n eerste albums en vroege hits als "Polk Salad Annie", "Roosevelt And Ira Lee", en "Rainy Night In Georgia" leek hij af te stevenen op een glanscarrière. Niet in het minst omdat hij, net als The Band en J.J. Cale, ultra-Amerikaanse muziek maakte; in zijn geval een zwoele mengelmoes van soul, blues en country, waarin hij het hypnotische van Cale combineerde met de sensualiteit van (de vroege) Bill Withers en het buikgevoel van Creedence Clearwater Revival. Toch begon de interesse in het thuisland snel te tanen en rond het midden van de jaren zeventig was White enkel nog een held in Europa. Een bestaan uit de spotlights beviel hem blijkbaar prima, want tot het midden van de jaren negentig nam White amper muziek op onder eigen naam.

Een straffe comeback kwam er in 2001 met het pure bluesalbum "The Beginning", de artistieke opleving van de swamp rocker, een benadering die hij niet eerder beproefd had: man alleen met gitaar en harmonica. Bij de eerste tonen kan dit dan nog een redelijk standaard akoestisch bluesalbum lijken, maar als de stem uit het moeras omhoog komt is het duidelijk: Swamprocker Tony Joe is terug naar zijn eigen muzikale roots. En die lijn weet hij goed door te zetten met zijn volgende albums. Na "Snakey" (2003) verscheen het album "The Heroines" (2004), waarbij de hulp werd ingeroepen van enkele illustere, vrouwelijke artiesten (Lucinda Williams, Shelby Lynne, Emmylou Harris, Michelle White en Jessi Colter) en op "Uncovered" (2006) wist hij wederom en paar high profile-gasten uit te nodigen, maar nu van het mannelijke geslacht. Hij kreeg namelijk de hulp van niet de minsten: Mark Knopfler, Eric Clapton, J.J. Cale, Waylon Jennings en Michael McDonald.

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van zijn nieuwste album, "The Shine", is het meer akoestische geluid van deze plaat en dat White's kenmerkende stijl intact is: de fluisterende opener "Season Man" waarin hij over een onheilspellende droom vertelt, klinkt gezapig, gecreëerd in de vochtige hitte van Louisiana. Het gitaarspel van White is nog steeds sober en gloedvol, terwijl een minimale bezetting, en zelfs een cello, de authenticiteit in de andere songs enkel versterken.

Het relaxte moerasbluesgeluid is wederom volop aanwezig op zijn nieuwste plaat, "The Shine", die verscheen op zijn eigen label (Swamp Records), en opgenomen is in zijn eigen studio, even buiten Nashville. Hij is dan ook op zijn best als White klinkt alsof hij uit dit drassig natuurgebied is gekropen en met een verbeten gezicht zijn songs speelt. Lyrics, zoals "I still hold on to the memories, no one can take that away" uit "Paintings on the Mountain" en titels als "A Place to Watch the Sun Go Down" brengen dadelijk zo'n flauw en melig gevoel naar boven. Nee hoor zijn zuidelijke soul muziek gsteeds gebracht met die fluisterende stem is gewoon een reflecterende verklaring van een man met meer dan vijftig jaar ervaring in de muziek business. In track vier, "Tell Me Why", zegt hij "Hope is hard to come by..." en "it takes courage to dust off your dreams". "Strange Night" is dan een meer vrolijke melodie net op tijd om de stemming er terug wat in te brengen, terug uit de diepte van zelfreflectie.

De 67 jarige weet dat zijn drukke dagen nu achter de rug zijn, zodat hij wijselijk een ingetogen studioalbum heeft opgenomen. Misschien te ingetogen, te laid-back gebracht dat de songs meer slaperig dan subtiel lijken. Al zijn "Ain't Doing Nobody No Good", "All" en "Long Way From the River" werkelijk juweeltjes van deze  legendarische songwriter wiens stem als vanouds ergens uit de diepste swamp in Louisiana blijft te komen en op deze leeftijd nog steeds bewijst wat een groot muzikant hij is.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Swamp Records
Distr.: Munich Records

interview

video