COWBOY JUNKIES - RENMIN PARK- VOLUME 1

In 1988 kwamen de Cowboy Junkies uit Canada als het ware uit het niets opgedoken met hun prachtig debuutalbum ‘The Trinity Sessions’, tijdens één nacht opgenomen, dat onmiddellijk als een klein meesterwerk werd herkend. Sindsdien brachten de broers Timmins, - Michael, gitarist, en Peter, percussionist, - samen met zus Margo met vaste regelmaat een nieuw album uit, waarin country, folk en blues een minzaam huwelijk aangaan. Margo’s etherische lome zang en het geheel van de instrumentatie creëerden telkens een unieke sound die uit de duizend herkenbaar is. Bassist Alan Anton was er evenzo vanaf het begin bij en hun twintigjarig bestaan werd in 2006 nog gevierd met het uitbrengen van een kunstboek.

Deze ‘Renmin Park’ wordt het eerste in de vierdelige songcyclus met als titel ‘The Nomad Series’ en dankt zijn ontstaansgeschiedenis aan Michael’s verblijf in dat Chinees park, waar hij tijdelijk verbleef tijdens de afwikkeling van zijn vraag om twee Chinese kinderen te adopteren. Het album begint bijgevolg met een mix van omgevingsgeluiden en ceremoniële zang, waarvan korte fragmenten elders in het album nog opduiken. Margo’s melodische zang neemt het hierna over en hecht telkens melancholie of tristesse aan de song, die grotendeels door Michael werden geschreven.

Twee songs werden uit het Chinees vertaald en fascineren omwille van de tragische ondertoon. Zo is het weeklagende ‘I Cannot Sit Sadly By Your Side’ van Zuoxiao Zuzhou van weemoed doortrokken, wat de pianobegeleiding nog arceert. En het filmische ‘My Fall’ van Xu Wie, met een vioolkwartet, vloeit melodisch verder en lijkt in zijn bedding rouw en treurnis mee te sleuren op het ritme van de drum. Het bevreemdend Chinees landschap inspireert tegelijk tot dromerij en somberte met ietwat onderdrukt chaotisch verzet. Behalve gitaar en bas bepalen Chinese snaar- en strijkinstrumenten zoals pipa en erhu mee de delicate gevoelssfeer, zoals op de titeltrack.

De passie in het meer rockende ‘Stranger Here’ contrasteert dan weer met de neerdrukkende beladenheid in ‘A Few Bags Of Rain’. Hier en daar experimenteren de Cowboy Junkies met loops en collages, maar grijpen toch telkens weer terug naar die bezwerende cadans zo kenmerkend voor het groepje. ‘Little Dark Heart’ lijkt zo een doelloze eenzame wandeling met een steeds wijkend lichtpunt aan het einde van een donker laantje. Opnieuw brachten de vier ‘Cowboy Junkies’, samen met een tiental gastmuzikanten, een stemmingsalbum uit waarin schoonheid, lethargie, pijn en poëzie tot een eenheid werden versmolten. Benieuwd hoe zij die magische sfeer Live op een podium zullen overbrengen.

Marcie

14/11/10 - De Warande in Turnhout


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Latent Recordings / Proper
Distr.: Rough Trade