SEAL – COMMITMENT

 De 47-jarige Britse zanger Seal heeft al een heel lange carrière in de muziek achter de rug. Zijn met soul, pop en rock doorspekte nummers zijn zeer herkenbaar en radio- en hitvriendelijk. Toch staat deze in Londen geboren zoon van een Nigeriaanse vader en een Braziliaanse moeder sinds meerdere jaren meer in de belangstelling bij jetsetfanatici dan bij muziekliefhebbers door zijn huwelijk in 2005 met het Duitse topmodel Heidi Klum waarmee hij samen ook vier kinderen heeft.

Zijn muzikale loopbaan begon in 1989 en in 1990 was hij de toen nog geheel onbekende zanger op het nummer 1-hitje “Killer” van de groep ‘Adamski’. De song “Kiss From A Rose” uit de soundtrack van de film ‘Batman Forever’ en de hitsingle “Crazy” bezorgden hem al gauw een sterrenstatus en zijn R&B-cover van de ‘Steve Miller Band’-hit “Fly Like An Eagle” leverde hem een tophit op in de Britse en Amerikaanse hitlijsten. In totaal gingen in de voorbije twee decennia meer dan 15 miljoen exemplaren van zijn albums over de toonbanken.

Seal leverde in zijn carrière vijf studioplaten af en vorig jaar recenseerden wij op deze pagina’s voor u nog zijn compilatiealbum “Hits”. Nu voegt hij daar met “Commitment” nummer zes aan toe. Deze keer is het een album met elf nieuwe eigen composities die weliswaar in de hem vertrouwde stijl worden aangeboden.

De eerste single uit dit album is de mooie liefdesballad “Secret” die typerend is voor de sound die we sinds vele jaren van Seal kennen. Ook andere nummers zoals de R&B-ballad “Silence”, “Weight Of My Mistakes”, “Best Of Me” en albumopener “If I’m Any Closer” zijn opgebouwd rond het vertrouwde geluid van Seal. Qua songonderwerpen beroert hij de traditionele zaken als liefde, emoties, het familieleven en ook de toewijding ‘Commitment’ aan de dingen en aan de mensen die zijn leven bepalen.

Dit album kan worden gezien als een terugkeer naar de ‘basics’ en zal door Seal-fans zeker gesmaakt worden. Zijn hernieuwde keuze voor David Foster - de man die eveneens zijn album “Soul” uit 2008 produceerde - als producer getuigt van Seal’s wens om opnieuw aan te knopen met de muziek die als zijn roots bekend staat. ‘Commitment’ is de stille getuige van het vakmanschap en het meesterschap van Seal in dit muziekgenre. De aanschaf van deze cd zal u zich derhalve zeker niet beklagen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Reprise Records
Distr.: Warner Music

video