TINA DICO – WELCOME BACK COLOUR

Voor we aan de recensie van de volgende plaat beginnen moeten we uw aandacht weer vestigen op het feit dat u de vertolker van dit dubbelalbum binnenkort live kan gaan bewonderen (in haar geval is dit ook letterlijk te nemen) in zaal ‘Paradiso’ in Amsterdam op 26 oktober en één dag later op 27 oktober in de Brusselse ‘Ancienne Belgique’ waar het concert jammer genoeg al is uitverkocht, allicht door de massale aankoop van tickets door de vele Scandinavische bewoners van de Belgische hoofdstad.

Want ‘Tina Dickow’ is in thuisland Denemarken en omringende buurlanden sinds meerdere jaren een gevierde singer-songwriter die meermaals platina platen kon realiseren en zich voor haar liedjes heeft laten inspireren door muzikale supersterren als Bob Dylan, Leonard Cohen en Tracy Chapman. De liefde voor muziek kreeg de nu 32-jarige Tina Dickow met de paplepel ingegeven door haar ouders die voor hun muzikale keuze helemaal in de singer-songwriterpoel waren ondergedompeld.

Voor de internationale release van haar nieuwste plaat “Welcome Back Colour” koos ze voor een meer internationaal klinkende naam en vanaf nu noemt ze zich dan ook ‘Tina Dico’. Dit album is niet echt een nieuwe release want de meeste nummers die op dit album werden opgenomen zijn afkomstig uit eerder werk dat vooral in eigen land gedurende de voorbije 9 jaar succes kon oogsten.

Van de 14 songs op deze cd zijn er in feite maar drie heel nieuwe nummers: de single “Welcome Back Colour”, “Paper Thin” en “Instead”, niet toevallig liedjes waarbij voor het eerst moderne en bredere instrumentatie werd gebruikt. Dat is namelijk de richting waarin Tina Dico verder wil gaan werken. Daarnaast krijgen we dus een mooi overzicht van haar grootste succesnummers in eigen land. Onze favoriete songs daaruit zijn “Nobody’s Man”, “One”, “Sacré Coeur”, “Open Wide”, “Love All Around” en “Goldhawk Road” waarin wij flarden van de Canadese zangeres Jann Arden menen terug te horen.

Wij kregen echter de ‘special edition’ versie van dit album toegestuurd door onze trouwe en vriendelijke distributeur Bertus. Daarbij is er een tweede cd toegevoegd met 12 vooral akoestische versies van liedjes die tot op heden nooit eerder werden uitgebracht. Deze nummers geven je wel een goed idee van de songschrijvercapaciteiten die deze dame in huis heeft en van de sound die ze tijdens haar vele akoestische solo-optredens ten gehore brengt. Hoe dat klinkt moet je zelf maar eens gaan beluisteren tijdens bovenstaande concerten of bij eventuele volgende optredens in de Benelux.

(valsam)

‘Paradiso’ Amsterdam - 26 oktober
‘Ancienne Belgique’ Brussel - 27 oktober

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Finest Gramophone Records
Distr.: Bertus 

video