JOE COCKER - HARD KNOCKS

John Robert Cocker, geboren te Sheffield in 1944, start zijn carrière op zijn vijftiende. Het duurt echter 10 jaar alvorens hij uit de anonimiteit weet te stappen. Op Woodstock neemt zijn carrière een stroomversnelling dankzij zijn bluesversie van "With A Little Help From My Friends" van de Beatles. Sindsdien mag Joe Cocker zich één van de grote mannen van de muziekscène noemen. De meeste van zijn albums (21 studio albums en 4 live albums) zijn ondertussen verguld of werden wel bekroond met één of andere Grammy Award, Golden Globe of Academy Award.

Met zijn rauwe soulvolle stem dat medebepalend is voor zijn succes, weet hij al ruim veertig jaar het publiek te raken. In 1968 verscheen zijn eerste album, "With A Little Help From My Friends", en een jaar later verscheen de single "Delta Lady", geschreven door de Amerikaanse pianist Leon Russell die hem ook hielp met de productie van zijn tweede album "Joe Cocker!"  En Cocker werkte mee aan het inmiddels historische project "Mad Dogs & Englishmen" van Leon Russell, wat resulteerde in een album en film. Begin jaren ’70 wist Cocker vele hits te scoren waaronder "She Came In Through The Bathroom Window", "The Letter", "Cry Me A River", "High Time We Wen"t en "Feelin’ Alright". Maar zijn heftige drank- en drugsgebruik deden hem geen goed. In de jaren ’80 wist hij een comeback te maken, hetgeen resulteerde in vele albums, waaronder "Sheffield Steel" (1982), "Unchain My Heart" (1987) en hits als "Up Where We Belong", "Unchain My Heart" en "You Can Leave Your Hat On".

Zijn vorige plaat, het door Ethan Johns geproduceerde "Hymn For My Soul", waarop hij covers zingt van onder andere Stevie Wonder, George Harrison, Bob Dylan en John Fogerty, was zijn beste in jaren,  en nu op zijn nieuwste album "Hard Knocks", zijn eerste bij Columbia Records,  slaat hij weer een andere weg in. De tien tracks, negen nieuwe nummers en een heruitgave van "I Hope" van The Dixie Chicks, die op het album staan, zijn opgenomen met Matt Serletic, die eerder met artiesten als Carlos Santana, Matchbox Twenty en Rob Thomas heeft gewerkt. En dat is goed te horen, want in tegenstelling tot zijn voorganger is "Hard Knocks" een pure popplaat geworden. En ook daarmee weet de nog altijd uitstekend bij stem zijnde Joe Cocker te overtuigen.

"I’ve spent probably more time on the streets than being educated", aldus de 66-jarige zanger. "Fans who’ve been around long enough to remember me all those years ago will probably understand the album title". De openende titeltrack is dan ook al meteen vintage Cocker. Al funky zingt hij "I graduated from hard knocks - I've got the bumps and bruises to prove it", hetgeen hij dan ook bewijst in de negen volgende tracks.

De echte Cocker fans, die drie jaar op nieuw materiaal hebben moeten wachten, hoeven zich geen zorgen te maken dat Cocker een alternatievere richting is opgegaan dan zijn voorgaande albums. In tegendeel zelfs, "Hard Knocks" klinkt meer pop dan zijn releases van de laatste jaren, al zullen sommige liefhebbers deze plaat misschien net wat te glad vinden. De muziek is hier werkelijk geproduceerd met een sprankelende pop glans, en de instrumentatie is vaak over-the-top met strijkers en blazers begeleidend met wah-wah gitaren van o.a. Ray Parker Jr en Joel Shearer.

De Engelse zanger heeft inmiddels al veertig jaar ervaring in de muziekindustrie, is gezegend met ongetwijfeld één van de mooiste blanke soulvocalen die de pophistorie ooit heeft gekend, mag dan een nieuwe platenmaatschappij hebben, en een nieuwe producer: echt vernieuwend klinkt Cocker niet. Maar dat maakt ook helemaal niet uit. Joe Cocker is leeftijdsloos en "Hard Knocks” is weer een sterke plaat.

12 Oct 2010  - BEL - Brussel - Vorst Nationaal   
13 Oct 2010  - NL - Amsterdam - Heineken Music Hall   
14 Oct 2010  - NL - Groningen  - Martini Plaza Expo

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia Records
Distr.: Sony Music