CROSBY TYLER – LECTRIC PRAYER

Eind 2008 verscheen het album “10 Songs Of America Today” van bluesmuzikant Crosby Tyler, een Americanaplaat die hij liet verschijnen om de kosten te helpen dragen van de ziekenhuisrekening voor de bypassoperatie die zijn muzikale ‘partner-in-crime’ Peter Case moest ondergaan.

Twee jaar later verschijnt een nieuwe cd van Crosby Tyler onder de titel “Lectric Prayer”. Deze keer werd John Chelew als producer gevraagd, een man die eerder al roem haalde voor dit werk bij o.a. Richard Thompson, John Hiatt en de ‘Blind Boys Of Alabama’.

Opvallend bij deze plaat is ook het knappe fotografische werk van HUMO-huisfotograaf Herman Selleslags die voor 2 mooie, sfeervolle plaatjes zorgde naast een snapshot van het doorleefde gezicht van Crosby Tyler zelf.

Zelf zegt hij dat hij met “Lectric Prayer” een grote sprong in het ongewisse heeft gemaakt, een duik in een grote poel zonder te weten of hij zou kunnen zwemmen of zou gaan zinken. Maar hij houdt wel van een uitdaging, vandaar dus. Hij dook de studio in zonder een idee te hebben met wat voor een plaat hij er uit zou komen. Met de tien nummers op dit album neemt hij echter maar een klein risico, de rauwe blues spat er vanaf en daar zijn altijd al veel muziekliefhebbers voor te vinden geweest.

‘Nickel Creek’s broer en zus Sean Watkins (op gitaar en mandoline) en Sara Watkins (op viool) zorgen voor backing vocals terwijl Sebastian Steinberg bas speelt en Don Heffington met zijn stokken op de drumvellen roffelt.

Bluegrass- en Delta bluesmuziek vormt de kern van de meeste tracks op “Lectric Prayer” met songs als “Tears Of Blood”, “Lectric Prayer”, “Pitchfork Brigade”, “Runaway Hellbound Train” en “Train To Heaven” als onze favoriete nummers, naast de schitterende afsluitende folksong “Bless That Day” waarin hij als een 21e eeuwse Woody Guthrie klinkt.

Crosby Tyler is een ouderwetse troubadour die zijn rauwe songs op je los laat in pure Seasick Steve-stijl zonder zich ook maar iets van de rest van de wereld aan te trekken en daar naar onze mening bijzonder goed weg mee komt.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bohemia Music
Info: BloodyGreatPR