MATTI NORLIN – LIVE> BLUES 3 TRAPPOR UPP

Omdat we de laatste tijd uit het hoge noorden al enkele malen verrassend goede cd's toegestuurd kregen, waarbij we vooral denken aan die adembenemend mooie cd van de Zweedse slidespeler Peder Af Ugglas een viertal maanden geleden, waren we al wat meer dan normaal geïnteresseerd in de nieuwe live cd van de Zweed Matti Norlin. Dit is reeds zijn vierde bluesrelease ondertussen, maar evenzeer heeft Norlin gans andere richtingen uitgeprobeerd, zoals in 1999 de Psychobilly band Badge en echte heavy bluesrock met zijn trio Dry Weave, en zelfs traditionele  folkrock in 2000 met zijn groep Skromta. Een muzikale kameleon dus, maar de blues blijft zijn grote liefde.

Op de hoes en binnenhoes zien we foto's van Matti met een prachtig bewerkte National Steel, dus dat belooft al. De opnames in de kleine club "3 Trappor Upp" in Tranemo bevatten een mix van traditionals en eigen geschreven bluesnummers, alleen gebracht met zijn steelgitaar en stompbox en op de laatste nummers met wat hulp op alternatieve percussie (potten, pannen en bakplaten) van ene Fredrik Haake. Tussen de Delta-blues covers die hij hier speelt, horen we onder meer werk van Big Bill Broonzy, Charlie Patton, Lightnin Hopkins en natuurlijk de onvermijdelijke Robert Johnson.

De sfeer van de eigen geschreven songs liggen in 't verlengde hiervan. maar ook wat country ragtime, rhythm & blues invloeden en een portie humor zitten hiertussen verwerkt. Hierdoor is de sfeer van het optreden, vooral naar het einde toe, echt opperbest . Die typisch intieme clubsfeer, met de gebruikelijke interactie tussen artiest en publiek is hier duidelijk terug te vinden. Bovendien weet Matti Norlin die echte Delta-blues sfeer zeer authentiek weer te geven, hetgeen maakt dat deze live registratie een uiterst boeiende cd geworden, die we ten zeerste kunnen aanraden  voor de echte bluesfan.

 (RON)

 

Artiest info
Website  
 

 

video