RONNIE EARL - SPREAD THE LOVE

Hij prijkte met zijn voorgaande cd "Living In The Light" helemaal bovenaan mijn persoonlijke jaarlijstje en werd zelfs de absolute winnaar van het jaar 2009 in de officiele Rootstime poll. Vandaar dat we zijn nieuwe cd "Spread The Love" met erg hooggespannen verwachting tegemoet zagen en van ontgoocheling is er absoluut geen sprake, zoveel kunnen we al verklappen.

We wisten dat we geen ommezwaai van stijl of wereldschokkende nieuwigheden moesten verwachten van meestergitarist Ronnie Earl, wel zoals steeds een portie hoogstaande kwaliteit, iets waarvan hij ons inderdaad ook deze keer weer rijkelijk voorziet.

Nochtans  is er toch een belangrijk verschil met de bekroonde voorganger, de nieuwe cd is namelijk volledig gevuld met instrumentale tracks, hoewel dit ook weer niet de eerste cd van hem is zonder vocals. Nummers die Earl laten horen als de absolute grootmeester van de subtiliteit op gitaar gebied. Ronnie blijft op zoek naar die perfecte toon en hij kan als geen andere die prachtige niveauverschillen laten horen, soms fel uithalend met veel sustain, iets waarin hij herinnert aan Carlos Santana, zoals je kan horen in het prachtige "Happy". Op andere momenten nauwelijks hoorbaar, subtiel fluisterend met zijn gitaar, en hierdoor enorm sfeervol en gevoelig. De mooie interactie met het geluid van de Hammond B3 (ditmaal  van Dave Limina) die doorlopend aanwezig is, blijft zoals steeds zijn handelsmerk.

Bijna even kenmerkend voor elke nieuwe Earl cd zijn de tributes, Ronnie Earl laat zoals steeds, graag zijn bewondering voor collega muzikanten blijken, en dus zijn de bijna voorspelbare "Blues For .." nummers ook hier weer terug te vinden. Zo is er  "Blues For Slim" opgedragen aan Eddie Jones, bekend als Giutar Slim of "Spann's Groove", een huldebetoon aan de allergrootste bluespianist aller tijden Otis Spann. "Sky man" is daarna een prachtig "hatts off" voor onze favoriete gitarist aller tijden, de "Skydog" Duane Allman. Maar daar eindigt de bewondering voor anderen niet, er is nog "Blues for Bill", en het aan zijn vrouw opgedragen "Blues For Dr. Donna" met sterke Lightnin' Hopkins trekjes..  Het trio van de opeenvolgende nummers netjes in het midden van de cd met de korte titels "Happy", "Patience" en "Miracle" behoort volgens ons tot het beste wat de man ooit gemaakt heeft.

Sinds zijn begindagen in Roomfull of Blues, maar vooral sinds zijn eigen debuut "Smokin" uit 1983 is deze man steeds in ons vizier gebleven, en nooit heeft hij ook maar enigszins ontgoocheld. Sterker nog, met dit nieuwe prachtige instrumentale werkstuk, doet hij ongetwijfeld opnieuw, en volledig terecht, een gooi naar de top drie van 2010.  The preacher of the blues has "spread the love" without one single word !

(RON)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Stony Plain Records
Distr.: Continental Record Services / Munich Records

video