ADMIRAL RADLEY – I HEART CALIFORNIA

“I Heart California” is de titel van het eerste nummer op de gelijknamige full-cd van de Californische indierockgroep ‘Admiral Radley’ die pas eind vorig jaar werd geformeerd. De vier groepsleden zijn oudgedienden bij twee andere groepen: Jason Lytle en Aaron Burtch deden hun ding vroeger bij ‘Grandaddy’ en Aaron Espinoza en Ariana Murray speelden zich de ziel uit het lijf bij de groep ‘Earlimart’.

We hebben in de voorbije jaren altijd aandachtig de ontwikkelingen gevolgd bij ‘Grandaddy’ en vonden net voor de ontbinding van de groep in 2006 dat de melkkoe eerder leeg was bij Jason Lytle. Die creativiteit en inspiratie lijkt nu echter helemaal hervonden want de songs die hij schreef voor ‘Admiral Radley’ behoren tot het allerbeste wat we ooit van hem hebben gehoord. Ook zijn vocale capaciteiten zijn onaangeroerd gebleven en beloven het allerbeste voor de toekomst van deze nieuwe groep.

De invloeden en raakpunten met het vroegere werk van beide bands zit hier mooi in elkaar verweven in elf moderne poprocksongs. De eerder vermelde titeltrack is zelf zeker niet het beste op “I Heart California”. Onze interesse wordt pas helemaal opgewekt door “Ghosts Of Syllables”, de eerste single uit dit album en door het swingende “Sunburn Kids” met zijn repetitieve en vlot meezingbare refrein en simpele keyboardsmelodie.

Die eenvoudigheid in melodieën is altijd al een bepalend kenmerk geweest in de muziek van ‘Grandaddy’ en ook op deze plaat staan meerdere liedjes die zich meteen vastnestelen in je buis van Eustachius. Muziek maken in het overwegend zonnige Californië zorgt er blijkbaar voor dat alles simple en laid back moet zijn, alsof elk nummer luid over het strand moet weerklinken tijdens het surfen op de golven.

Het door Ariana Murray gezongen “The Thread” is zo’n hardnekkige oorwurm op een relaxte met orgeltje gespeelde walsmelodie. Hetzelfde geldt voor het door Jason Lytle gezongen intimistische “Lonesome Co.” en voor de zachte cd-afsluiter “I Left U Cuz I Luft U”.

In “Red Curbs” worden de elektrische gitaren nog eens van stal gehaald voor een niet zo sterke rocksong en ook het van teveel distorties overlopende “I’m All Fucked On Beer” valt ons eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Gelukkig maar voor de luisteraars volgt er nog minstens één prachtsong met de zachtjes voortkabbelende akoestische ballad “GNDN” en een sterk zingende Jason Lytle.

De door Aaron Espinoza geschreven en gezongen pianopopsong “Chingas In the West” vormt samen met het eerder vermelde “Sunburn Kids” ons favoriete duo songs op deze eersteling van ‘Admiral Radley’, het nieuwe kindje van de kernleden van ‘Grandaddy’ en ‘Earlimart’. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we in de voorbije jaren al veel minder sterke debuutplaten toertjes in onze cd-speler hebben laten draaien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  The Ship Records
Distr.: Bertus

video