BEOGA – LIVE AT STOCKFISCH STUDIO

De traditionele Ierse folkmuziek heeft een aantal bekende vertegenwoordigers in zijn rangen. ‘The Chieftains’ zijn sinds decennia de vaandeldragers van het genre en hebben zowat elke traditional uit de Ierse muziekgeschiedenis in hun eigen typische bewerking omgetoverd tot een originele folksong. Er zijn nog heel wat andere populaire formaties in Ierland die er steeds opnieuw in slagen om de lokale bevolking te beroeren en te motiveren om hun live concerten bij te wonen en daar een onvergetelijke happening van te maken.

De in 2002 opgerichte formatie ‘Beoga’ kan als een verrijking voor dit genre beschouwd worden. De door de ‘Wall Street Journal’ toegekende titel van ‘meest begeesterende traditionele folkgroep van deze eeuw’ is misschien wat te veel eer voor deze band, maar we kunnen zeker niet ontkennen dat ze nieuw vuur in deze muziekstijl hebben gebracht met hun enthousiaste bewerkingen en interpretaties van een serie oude nummers uit de zeer rijke Ierse folkgeschiedenis.

De energie en de bezetenheid die ‘Beoga’ (Iers voor ‘levendig’) uitstraalt tijdens live optredens werkt zeer stimulerend op het publiek dat meerdere keren uit zijn dak dreigt te gaan bij de opzwepende sound die de groep produceert via hun Keltische traditionals. Hun voorbeeld inspireert momenteel dan ook heel wat nieuwe groepen in Ierland om in dit genre hun toekomst te zoeken.

‘Beoga’ opereert vanuit County Antrim in het noorden van Ierland. Het typerende kenmerk in hun sound is dat de groep invloeden uit de blues- of de jazzmuziek in de traditionele Ierse folkmuziek laat binnensluipen en daardoor een geheel eigen nieuw geluid weet te creëren.
De leden van de groep zijn stuk voor stuk virtuozen op hun geselecteerde instrumenten, gaande van traditionele fiddle met zangeres Niamh Dunne, accordeon - ze spelen met 2 stuks via Damian McKee en Seán Óg Graham -, piano met Liam Bradley tot zeer oude door Eamon Murray bespeelde instrumenten die ze vanuit de geschiedenis terug naar de hedendaagse muziek heeft gevoerd.

Hun album ‘The Incident’ uit 2009 heeft deze formatie definitief op de kaart van de traditionele Ierse folkmuziek geplaatst. Het Duitse kwaliteitslabel ‘Stockfisch Records’ heeft sinds vele jaren een goede neus om dergelijk aanstormend talent te ontdekken en ze een eerlijke kans te geven om internationaal door te breken. Het resultaat van dit initiatief is het album “Live At Stockfisch Studio”, opgenomen in de bekende topstudio van producer Günter Pauler in Northeim, Duitsland.

Met 8 instrumentale nummers en vijf door Niamh Dunne gezongen tracks krijgt de luisteraar in een tijdspanne van 50 minuten een mooie bloemlezing van wat Ierse folk te bieden heeft anno 2010. Liefhebbers van dit genre zullen veel plezier aan deze cd beleven. Voor anderen is het een unieke gelegenheid om de Ierse folkmuziek te (her)ontdekken. U moet dat echt eens proberen te doen met deze cd, een absolute aanrader in dit genre.


(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Stockfisch Records

video