DIANA BRAITHWAITE & CHRIS WHITELEY - DELTAPHONIC

Net zoals bij hun vorige twee releases "Morning Sun" en "Night Bird Blues"  grijpt het duo Diana Braithwaite en Chris Whiteley terug naar de klassieke, traditionele sound van de blues, maar ze brengen wel hoofdzakelijk eigen geschreven nummers in plaats van covers. Ze wonnen dan ook de Maple Blues Award als beste songschrijvers van het jaar 2010. Ze hadden beiden het geluk om alles direct te kunnen leren van mentors als Lonnie Johnson en Albert Collins, aan wie ze dan ook respectvol deze cd opdragen.

Chris Whiteley, op de eerste plaats gitarist maar evenzeer multi-instrumentalist, afkomstig uit Kansas, speelde 30 jaar lang met de grootste bluesnamen en ongeveer datzelfde kan gezegd worden van de Canadese Diana Braithwaite, die als teenager reeds opende voor John Lee Hooker, en later werkte met onder meer Albert Collins en andere blueslegendes.

Beiden hebben nu sinds meerdere jaren hun krachten gebundeld en ondertussen drie cd's gemaakt, waarvan "Deltaphonic" de nieuwste is. Een van de mooiste tracks hier is "Border Patrol Blues" een slow talking blues "old style" waarin Chris mooi samenspeelt met zijn zoon Jesse die de piano voor zijn rekening neemt, vooraleer Diana begint te zingen. Een echte treinsong, één van de duizenden die de blues rijk is, maar een van de betere!

De cd bevat vooral jaren dertig en veertig getinte blues en dat betekent meteen ook een aantal nummers met jazzy ondertoon en sfeer. Een van deze songs is de knappe afsluiter "It Was A Sad Night In Harlem" met inbegrip van wat ouderwetse gedempt klinkende trompetjes om die typische sfeer te verkrijgen. Ook "Midnight Stroll" met zijn  jump-ritme in de stijl van Count Basie is een nummer wat er meteen uit springt. Ondermeer de heerlijke interactie tussen gitaar en blazers tilt het nummer naar een hoog niveau.

Diana en Chris zijn het gedroomde duo van professionele vertolkers die de echte authentieke blues blijven in leven  houden en ze bewijzen  ondertussen al drie cd's lang dat ze daarin grootmeesters zijn.

(RON)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electrofi Records
Distr.: Parsifal

video