ANGIE MATTSON – SKELETON ARM

“Skeleton Arm” is de titel van een uit zeven songs bestaande ep van singer-songwriter Angie Mattson uit Los Angeles. Ze kreeg haar naam omdat haar moeder een grote fan was van ‘The Rolling Stones’ en hun grote hit “Angie” aanwendde om via haar pasgeboren dochter te vereeuwigen.

Zelf werd ze ook een grote avonturier naar het voorbeeld van de ‘Angie’ uit de Stones-hit. Ze was pas amper 18 jaar toen ze er in haar thuishaven Michigan vandoor ging met een liefje en naar North Carolina verhuisde waar ze een tijdlang in een afgedankte schoolbus gehuisvest was. Van daaruit ging het richting Tokyo waar ze een modellencarrière nastreefde en aan het behalen van enkele diploma’s werkte.

Het was ergens tussen enkele Carraïbische eilanden dat ze op een gitaar begon te tokkelen en er al snel ontdekte dat ze talent had om eigen songs te creëren. Haar eerste nummers belandden in 2007 op een in Zweden opgenomen debuutplaat die “Given To Sudden Panic And Noisy Retreat” heette. Ook op de nieuwe plaat ‘Skeleton Arm” horen we lichtjes experimentele songs met invloeden uit de jazz-, bluegrass- en folkmuziek. Haar zangpartijen zijn de ene keer wat etherisch en engelachtig, de andere keer dan weer heel zacht en erotisch intiem, zoals een collega-recensent beweerde.

Een ander opvallend element in heel wat van haar nummers op “Skeleton Arms” is de steeds nadrukkelijk aanwezige drums en andere percussie-instrumenten. Inhoudelijk gaan de songs vaak over vroegere of over nieuwe relaties, al dan niet uit de realiteit gegrepen verhalen maar altijd dingen die haar op één of andere manier hebben bezig gehouden.

Angie Mattson heeft deze mini-cd met amper 30 minuten muziek in samenwerking met gitarist Jeff Mendel geproduceerd in een studio in Los Angeles. Onze voorkeurtracks uit deze plaat zijn het mysterieuze “Mississippi”, het door twang gitaarmuziek gedomineerde en sterk gezongen nummer “Cool Water” en het met trompetgeschal ingeluide jazzy liedje “Mary”. In “Sunday Paper” laat Angie Mattson een wat kritisch geluid horen met scherpe commentaar op de roddelpers die volgens haar te gemakkelijk concludeert dat uiteindelijk iedereen een hoer is die de eigen ideeën verloochent om verderop te geraken in het leven.

Als “Friends & Weapons” - het laatste van de 7 nummers en één van de mooiste - gedaan is concludeer je dat Angie Mattson beter een volwaardige cd had opgenomen. Want nu blijft de luisteraar met het een gevoel van onverzadigdheid achter in de wetenschap dat deze ook leuk uitziende jongedame waarschijnlijk nog wel wat meer van deze moderne Americana en popliedjes had kunnen uitwerken voor haar nieuwe album. Dat zal nu meer iets voor de toekomst moeten worden.


(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Radio Nine Records
Distr.: Shut Eye Records & Agency

video