SALOON DOGS – SHOOTING STAR

Vanaf het eerste nummer, ‘When I Look In Your Eyes’ is de toon van de cd gezet : harmonie stemmen, akoestische gitaren en luister popliedjes. Ideaal om een zorgeloze zondagmorgen mee te starten.

Alle nummers op de cd zijn geschreven door zanger / gitarist Billy Macinnes. Deze weet zijn stem, welke nog het meest doet denken aan Bob Dylan op ‘Lay Lady Lay’, te combineren met zorgeloze songs over liefde en relaties.

Het beperkte stembereik van de zanger wordt goed opgevangen door de ondersteunende band en de prachtige stem van Maria Gallagher. Zij neemt naast backing vocals ook volledig ‘Sunday Morning’ voor haar rekening.

Songs als het titelnummer ‘Shooting Star’ en ‘Falling Out Of Love’ doen precies wat ze moeten doen : akoestische popsongs, gespeeld met het nodige enthousiasme. Vernieuwend is het niet, er worden geen risico’s genomen. Doch de songs zijn subtiel genoeg om nooit te vervelen. Zo blijft de plaat fris klinken tot het eind.

Bij songs als ‘Just Another Winter’s Morning’ en ‘You Don’t Have To Be Crazy To Love Me’ kan men wel de vraag stellen of dit enthousiasme genoeg is. De begeleiding is net iets te braaf en het gebruik van keyboards op ‘Just Another Winter’s Morning’ is ronduit vervelend. Dit is spijtig daar de songs zelf sterk zijn. Je kan je alleen maar afvragen wat bijvoorbeeld Neil Young met deze songs zou doen, daar ze zo zouden passen op een plaat als ‘Comes A Time’.

Het tot stand komen van deze plaat is trouwens een verhaal op zich. Deze werd reeds begin 1996 opgenomen. Om diverse redenen werd de plaat nooit uitgebracht en de groep splitte begin 1997. Daar ‘Shooting Star’ nu uiteindelijk toch wordt uitgebracht is voor Billy MacInnes reden genoeg om de groep her op te richten en wordt er – na meer dan veertien jaar – gedacht aan een opvolger.

Als de Saloon Dogs inderdaad de laatste decennia in pubs en saloons hebben doorgebracht kan dit hun sound alleen ten goede komen en wordt het uitkijken naar de beloofde opvolger.


(jr)

 

Artiest info