DAVID SYLVIAN – SLEEPWALKERS

De 52-jarige Britse singer-songwriter en topmuzikant David Alan Batt is bij popliefhebbers veel beter gekend onder zijn artiestennaam David Sylvian. Eind jaren ’70 vergaarde hij roem als leadzanger en belangrijkste songschrijver bij de alternatieve pop- en ‘glamrock’-groep ‘Japan’ die in dezelfde vijver kwam vissen als David Bowie, ‘The New York Dolls’ en Mark Bolan’s project ‘T. Rex’.

Toen hij na het ter ziele gaan van ‘Japan’ aan een solocarrière begon te werken koos hij er voor om een geheel verschillende muzikale richting in te slaan en zich te gaan toeleggen op jazz, avant-garde, ambient pop, elektronische pop en progressieve rockmuziek. Een zeer experimentele richting die hem een hele reeks die-hard fans opleverde maar tevens een genre dat niet meteen voor grote successen in de hitparades zou gaan zorgen.

Een belangrijke rol in zijn loopbaan van de voorbije twee decennia was weggelegd voor de Japanse fotografe Yuka Fujii die zijn levenspartner werd nadat hij ze had afgesnoept van een ‘Japan’-collega. Haar kunstprojecten en ‘art works’ sierden sinds de beginjaren ’80 de meeste van zijn platenhoezen. Zij inspireerde hem ook sterk bij het creëren van zijn experimentele popsongs, o.a. op “Briljant Trees”, zijn debuutplaat als soloartiest uit 1984.

Zowat al zijn volgende albums waren het resultaat van muzikale samenwerkingsverbanden met gelijkgestemde artiesten waaronder ‘Be-Bop De Luxe’-gitarist Bill Nelson, ‘King Crimson’-gitarist Robert Fripp en de bekende jazzgitarist Bill Frisell.

Zijn nieuwste plaat heet “Sleepwalkers” en is eigenlijk een door David Sylvian zelf samengestelde compilatie van intensieve samenwerkingen met bevriende muzikanten uit de voorbije jaren. Zestien tracks haalden dit album en daaronder zitten ook nu weer enkele zeer experimentele nummers, soundscapes en muzikale sfeerbeelden die ook deze keer niet op al teveel airplay op de hedendaagse radiostations hoeven te rekenen.

Het album is een uitwas van het muzikale project ‘Nine Horses’ dat David Sylvian samen met Burnt Friedman en Steve Jansen (de artiestennaam voor zijn genetische broer) een aantal jaren geleden heeft uitgewerkt. Een drietal songs uit die periode kregen nu een plaats op “Sleepwalkers’ naast nieuwe composities die met zijn jarenlange partner in songwriting Ryuichi Sakamoto werden gecreëerd evenals het resultaat van een creatieve samenwerking met de Japanse klassieke componist Dai Fujikura. Het meest opvallende nummer is “Ballad Of A Deadman” dat Sylvian hier in duetvorm brengt met Joan Wasser (‘Joan As Police Woman’) en Steve Jansen. De single die uit dit album zal getrokken worden is het meest commerciële nummer: een pianoballad die door Sylvian samen geschreven werd met Sakamoto en die als titel “World Citizen (I Won’t Be Disappointed)” meekreeg.

Filmische muziek met etherisch zangwerk van David Sylvian dat volgens onze mening vooral zijn die-hard fans zal plezieren en hen toegang tot voordien moeilijk verkrijgbare tracks zal verschaffen. Vele anderen zullen dit echter te experimenteel en te gecompliceerd vinden. Daarom zal het album ‘Sleepwalkers’ ook nu weer als alternatieve muziek op een beperkte verkoop kunnen rekenen. We menen te weten dat dit voor de excentrieke muzikant David Sylvian verder vooral worst zal wezen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Samadhisound Records
Distr.: Bertus

video