LEYLA FENCES – LIARS, CHEATS & FOOLS

“Liars, Cheats & Fools” is de wat onrustwekkende titel van een nieuw countryalbum van singer-songwriter Leyla Fences uit Argyle, Texas. Met hier en daar invloeden uit de honkytonkmuziek brengt deze beloftevolle artieste op haar debuutplaat 13 voornamelijk uptempo countrysongs in een traditionele stijl. U hoeft geen zeemzoete tearjerkers te zoeken op deze plaat, eerder met soms cynische humor gebrachte nummers die bij ons het werk van iemand als Loretta Lynn, Dolly Parton of Patsy Cline ter vergelijking oproepen.

Leyla Fences vond dat de recente countrymuziek teveel was afgegleden naar een commerciële sound die aan de originele roots van country voorbij begon te gaan. Daarom wou ze met haar cd zo intens mogelijk terug naar de originele sound van countrymuziek uit de jaren ’60 en ’70. Ook in haar teksten wil ze de dingen onverbloemd met naam noemen en haar zwaar Texaanse accent zorgt er voor dat de soms harde woorden in haar songs nog meer dreigend klinken.

Enkele titels die er naar onze mening wat meer uitspringen zijn “Let Him Go”, “The Net”, “Love Doesn’t Work Like That”, “Upside Blues”, “Maybe”, de sixties honkytonksong “Two’s A Crowd” en het knap opgebouwde uptemponummer “The Fool”. De enige echte countryballad op deze cd die romantische bedenkingen zou kunnen oproepen maar die eerder over afscheid nemen gaat is “Dancing With You” met steelgitaar van Mitchell Smithey en vioolklanken gespeeld door Milo Deering.

De retro countrysound op “Liars, Cheats & Fools” zal de vele liefhebbers van de pure countrymuziek zonder franjes zeker fel gaan plezieren. De enige twijfel die wij hebben gaat over de vraag of het zeer sterke Texaanse accent van Leyla Fences op de gratie van de Europese muziekliefhebbers zal kunnen gaan rekenen. ‘Time will tell’ maar wat ons betreft gaat het hier toch om een debuutplaat van een dame die zeer veel maturiteit in haar songteksten uitstraalt en waarmee in de toekomst absoluut rekening zal moeten gehouden worden binnen dit muziekgenre.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby